„Didžiausią problemą mes matome VMI rizikos valdymo modelyje ir jo administravime. Deja, esama rizikos vertinimo sistema negali laiku nustatyti PVM nesurinkimo priežasčių ir operatyviai jas šalinti“, - teigia darbo grupės vadovas viceministras Vytautas Galvonas.

Darbo grupės teigimu, VMI yra įdiegtas rizikos valdymo modelis, skirtas užtikrinti mokestinių prievolių vykdymą, tačiau atrankos tikrinimui procesas nėra pakankamai reglamentuotas, nėra aiškių sąsajų tarp atskirų šio proceso procedūrų, nėra pakankamai užtikrinama jų vidaus kontrolė ir skaidrumas, dėl to išlieka subjektyvių sprendimų tikimybė, parenkant kontrolės procedūras. Taip pat VMI nevykdomas sistemingas mokesčių mokėtojų atrankos proceso efektyvumo vertinimas, todėl yra rizika, kad VMI pasirenka tikrinimui mokėtojų ratą ir priemones, kurios neatitinka ekonominės situacijos ir neužtikrina efektyvios kontrolės.

Pasak finansų ministro Rimanto Šadžiaus, nenormali ir netoleruotina situacija, kai, augant ekonominiams rodikliams, mokesčių surinkimas to neatspindi. „Įvertinęs darbo grupės ataskaitą, darau išvadą, kad vartojimo mokesčių nesurinkimą šiuo metu lemia ne ekonominės priežastys, bet rimtos mokesčių administravimo spragos“, - teigia finansų ministras Rimantas Šadžius. „ Ši medžiaga patvirtino mano jau anksčiau išsakytą mintį, kad Finansų ministerijoje turi nuolat veikti specialistų grupė, kuri, reikalui esant, operatyviai kontroliuotų mokesčių rinkimo būklę bei vertintų VMI mokesčių administravimo efektyvumą“.

Darbo grupė pasiūlė tobulinti VMI rizikos valdymo modelį, ypatingą dėmesį skiriant rizikos nustatymo ir vertinimo etapams, bei stiprinti VMI administracinius gebėjimus, siekiant laiku identifikuoti mokesčių nesurinkimo priežastis ir priimti tinkamus sprendimus.

Rekomendacijos patiko

Modestas Kaseliauskas
VMI, kuri yra pavaldi Finansų ministerijai, pranešime teigia, kad teigiamai vertina pateiktas rekomendacijas.

„Finansų ministerija pateikė geras metodinio pobūdžio rekomendacijas, leisiančias dar labiau pagerinti mokesčių administravimą. Minėtas rekomendacijas VMI jau įgyvendina“, - sako VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas.

Pasak inspekcijos, šiuo metu VMI kartu su tarptautiniais partneriais tobulina kompiuterizuoto audito informacinę sistemą, susidedančią iš Rizikos analizės ir tikrintinų mokesčių mokėtojų atrankos, Bendrosios audito paramos posistemių bei Kompiuterizuotų apskaitos sistemų audito programos „Sesam”, juos labiau integruojant su jau eksploatuojamomis mokesčių administratoriaus sistemomis, tai pat kuriamomis naujomis bei sistemai suteikiant daugiau vartotojų pageidaujamo funkcionalumo ir lankstumo.

„Tai padės tiksliau identifikuoti rizikingiausius mokesčių mokėtojus, nustatyti didžiausias mokestines rizikas, jų tendencijas ir galimas projekcijas bei leis VMI pasirinkti optimaliausias priemones”, rašoma inspekcijos pranešime.

Ministerijos duomenimis, PVM mokesčio įplaukos per šių metų 6 mėnesius nuo plano atsilieka daugiau nei 300 milijonų litų, o palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, PVM surinkta per 50 milijonų litų mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)