Svetainėje ismanyk.com rugpjūtį paskelbtame tekste teigiama:

„DĖMESIO!!! Tūkstančiai kilogramų žiurkių mėsos parduodama kaip be kauliai vištienos sparneliai! Būkite atsargūs ir žiūrėkite ką perkate!“ (kalba netaisyta – DELFI).

Toliau tvirtinama, kad tai praneša maisto ir vaistų administracija, kuri tekste trumpinama kaip FDA. Tačiau niekur nenurodoma, jog tai Jungtinėse Amerikos Valstijose veikiančios organizacijos (angl. Food and Drug Administration) trumpinys.

Taip bandoma sudaryti įspūdį, kad lietuvių kalba pateikta informacija gali būti aktuali ir Lietuvos gyventojams.

„Rinkoje yra apie tūkstančiai kilogramų žiurkių mėsos. Ši mėsa parduodama kaip vištiena, ji gali būti rasta bet kuriame restorane ir parduotuvėje.

Viskas prasidėjo, kai muitinė uoste aptiko keletą neteisėtų laivybos konteinerių. Kai inspektoriai atidarė konteinerius, jie buvo nemaloniai nustebinti. Konteineriai buvo pilni žiurkės mėsos, kuri turėjo būti platinama ir parduodama kaip be kauliai, vištienos sparneliai. Remiantis ataskaita, valdžios institucijos konfiskavo ir sunaikino mėsą“, – dėstoma tekste (kalba netaisyta – DELFI).

Galiausiai bandoma įrodyti, kad gyventojai vis tiek negali jaustis saugūs, esą tai gali pasikartoti.

„Pasak FDA, gali būti tūkstančiai kilogramų suklastotų žiurkių mėsos išplite jau seniai. Todėl būkite atsargūs, kai kitą kartą įsigysite mėsos!“ – rašoma melagingą informaciją skelbiančioje svetainėje.

Cirkuliuoja jau kurį laiką

Melaginga istorija apie kaip vištieną pardavinėjamą žiurkių mėsą internete plinta jau pusantrų metų. Kaip anksčiau skelbė faktus tikrinanti snopes.com, ją galima atsekti iki gerai žinomo informacijos klastotojo „World News Daily Report“.

2017 metų kovą JAV maisto ir vaistų administracija išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad teiginiai apie žiurkių mėsą yra melagingi.

„Internete plintančiuose tekstuose cituojami du administracijos pareigūnai, tačiau asmenys tokiais vardais niekada pas mus nedirbo“, – pranešime cituojamas maisto ir vaistų administracijos atstovas spaudai Peteris Cassellis.

Neaiškus puslapis

Domenas ismanyk.com nėra lietuviškas. Kaip nurodoma who.is registre, jis registruotas domenais užsiimančios JAV įmonės „Namecheap“ vardu.

Who.is duomenimis, ismanyk.com registruotas Panamoje, o tikrojo savininko tapatybė neatskleidžiama. Svetainė pradėjo veikti 2017 metų kovo 8 dieną, domeno vardas nupirktas metams.

Ismanyk.com galima rasti ir daugiau kliedesių. Pavyzdžiui, apie narkomanus, kurie savo švirkštus nusivalo į citrinas prekybos centruose arba tai, kad kojų pirštų forma gali kažką pasakyti apie asmens asmenybę.

Tokiomis nuorodomis „Facebook“ dalijosi neaiškaus pobūdžio puslapiai „Virtuvės stebuklai“ (35,6 tūkst. sekėjų) ir „Energinė Medicina“ (14,5 tūkst. sekėjų).

Kaip atpažinti

Europos Parlamento Informacijos biuras Lietuvoje nurodo šiuos penkis žingsnius, kaip atpažinti netikras naujienas.

Pirma, patikrinkite žiniasklaidos priemonę. Ką apie žinote? Patikrinkite informaciją skydelyje „Apie“. Jei kalbos tonas pernelyg dramatiškas, būkite skeptiški. Kas už jos stovi? Kas ją finansuoja? Sužinokite, ką apie ją sako kiti (patikimi) šaltiniai.

Antra, patikrinkite autorių. Ar šis asmuo realus? Gerai vertinamo žurnalisto veiklos rezultatai visada matomi. Jei autorius pasivadinęs išgalvota pavarde, tikėtina, kad ir visa kita išgalvota.

Trečia, patikrinkite nuorodas. Ar autorius naudojasi patikimais šaltiniais (pavyzdžiui, gerai vertinamomis žiniasklaidos priemonėmis)? Ar cituojami ekspertai realūs? Jei cituojami šaltiniai yra anoniminiai arba jų iš viso nėra, tai gali būti netikra.

Ketvirta, gerai pagalvokite prieš dalindamiesi informacija. Antraštė gali būti patraukli siekiant sugeneruoti paspaudimus. Tai taip pat gali būti iškraipyta informacija apie realius arba senus įvykius, arba tai gali būti satyra. Jei įvykis realus, pagrindinės žiniasklaidos priemonės apie jį taip pat praneš.

Penkta, sekite mitų griovėjus. Būkite informuoti apie naujausias netikrų naujienų skleidėjų gudrybes. Įspėkite apie išgalvotas istorijas kitus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)