Europos Komisijos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier perspėjo, kad tvarkingos skyrybos su Bendrija per apibrėžtus dvejus metus yra „būtina sąlyga“ Th.May norimai laisvos prekybos sutarčiai su ES sudaryti ateityje.

„Apgailėtinas procesas, siurrealistinis laikmetis, tačiau bent realistiškesnis skelbimas apie #Brexit. ES27 vieningos ir pasirengusios derėtis po Art 50“, – parašė tviteryje D. Tuskas.

Th.May, ketinusi vėliau telefonu pasikalbėti su D.Tusku, yra sakiusi, kad Lisabonos sutarties 50-asios straipsnis bus aktyvuotas kovo pabaigoje. Tada turėtų prasidėti dvejų metų skyrybų procesas, sudaryti susitarimai dėl D.Britanijos įsipareigotų įmokų į ES biudžetą, dėl Europos Sąjungoje gyvenančių britų teisių, bei ES šalių piliečių teisių Didžiojoje Britanijoje.

Daugelio milijardų eurų išstojimo mokestis

ES vertinimu Britanijai dėl išstojimo tektų sumokėti nuo 55 iki 60 mlrd. eurų, sakė naujienų agentūrai AFP šaltiniai Europos Komisijoje.

Britanija ir ES dar turės sutarti dėl būsimų santykių, taip pat dėl prekybos sutarties, o „netvarkingo“ išstojimo atveju Britanija liktų be jokios sutarties ir sulauktų padidintų tarifų iš Bendrijos.

„Esame pasirengę, kai tik JK pasirengs. Tik po paskelbimo gali prasidėti derybos“, – pranešė tviteryje angliškai prancūzas M. Barnier.

„Susitarimas dėl tvarkingo išstojimo yra būtina būsimos partnerystės sąlyga. Mano prioritetas – pasiekti gerą sutartį E27 (šalims)“, – pažymėjo jis.

Th. May Londone sakė, kad norėtų visiško atsiskyrimo nuo Europos Sąjungos, tačiau tuo pačiu metu tikėdamasi po išstojimo iš Bendrijos sudaryti prekybos sutartį, kuri suteiktų didžiausią įmanomą Britanijos dalyvavimą ES rinkoje.

Tuo tarpu Europos Parlamento „Brexit“ derybininkas Guy Verhofstadtas pasidžiaugė Th. May požiūrio į bendrąją rinką „aiškumu“.

„Vadinasi, susidaro iliuzija, tokia iliuzija, kad galima išeiti iš vieningosios rinkos, išstoti iš muitų sąjungos ir surankioti vyšnias nuo pyrago, kad galima vis dar turėti privilegijų, – manau, kad to nebus“, – pareiškė jis.

„Mes niekad nesutiksime su tokia padėtimi, kai yra geriau nebūti Europos Sąjungoje, nebūti vieningoje rinkoje, negu būti ES nare“, – pabrėžė jis.

Europos Komisijos pirmininko atstovas sakė, kad Jeanas-Claude'as Junckeris, „susidomėjęs“ išklausė Th. May kalbą ir kad „vėliau šią dieną numatytas jų pokalbis telefonu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)