Anot leidinio, Europos Sąjungos (ES) pieno produktų, mėsos ir daržovių tiekėjai prašė Šveicarijos vyriausybės leisti per savo teritoriją tiekti produkciją Rusijai. Šveicarija yra paskelbusi sankcijas Rusijai, tačiau jai atsakomųjų priemonių Maskva netaiko, rašo newsru.com.

Kaip teigiama WSJ straipsnyje, Šveicarijos Federalinis žemės ūkio biuras atmetė minėtus gamintojų prašymus. Oficialus biuro atstovas Jurgas Jordis nurodė, kad toks sprendimas grindžiamas Šveicarijos vyriausybės reikalavimais sertifikuoti eksportuojamą produkciją pagal higienos normas. Tačiau tranzito iš ES atveju to būtų neįmanoma padaryti, nes ši produkcija būtų pagaminta už Šveicarijos ribų, skelbia „RIA Novosti“. 

J. Jordis pažymėjo, kad į Federalinį žemės ūkio biurą kreipėsi vaisių, daržovių ir kitų maisto produktų tiekėjai. Tačiau konkrečių įmonių jis neįvardijo.

WSJ rašo, kad Rusijos paskelbtas embargas maisto produktų iš ES importui nepalietė Šveicarijos, nes ši šalis netaiko griežtų sankcijų Maskvai, nors iš dalies prie jų prisijungė. 

Tarp populiariausių prekių, kurias Šveicarija eksportuoja į Rusiją, yra kava ir sūris, pažymi leidinys. Jo duomenimis, praėjusiais metais šių produktų eksportas sudarė beveik 200 mln. Šveicarijos frankų (552,5 mln. litų), t.y. 2,4 proc. viso Šveicarijos maisto produktų eksporto į užsienį.   

Rusijoje pasirodė „baltarusiškos krevetės“ 

Europos pieno taryba, vienijanti nacionalines pieno produktų gamintojų asociacijas, kiek  anksčiau patvirtino, kad bus ieškoma tranzitinių šalių europietiškų produktų eksportui. Tarp galimų valstybių patenka Šveicarija ir Pietų Amerikos šalys. 

Žiniasklaida skelbė, kad importuotojai ieško tranzito kelių Rusijos uždraustiems maisto produktams per Baltarusiją. Tačiau Maskva pasiryžusi užkirsti kelią tokiems bandymams.

Rosselchoznadzor“ jau pranešė sulaikęs uždraustų maisto produktų partiją iš ES – obuolius, slyvas, persikus ir pomidorus, kurie buvo įvežti per Baltarusiją. Kaip pažymi minėta tarnyba, kai kurios ES šalys, norėdamos apeiti embargą, pradėjo siųsti produkciją į Baltarusiją, nenurodydamos tikrosios jų kilmės šalies.   

„Rosselchoznadzor“ patikino, kad bus sekamas galimas pieno, mėsos bei žuvies reeksportavimas ne tik per Baltarusiją, bet ir per Šveicariją, Kazachstaną ir Farerų salas.  

Kaip žinoma, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka atsisakė palaikyti Rusijos draudimą maisto produktų importui iš šalių, kurios yra paskelbusios sankcijas Rusijai.   

Nepaisant visų priemonių, Rusijos rinką per Baltarusiją jau pasiekė kai kurie produktai: tinklaraštininkai pastebėjo, kad Rusijos parduotuvėse pasirodė „baltarusiškos krevetės“. Kaip rašo „Novaja gazeta“, svetainės D3.ru vartotojai aktyviai komentavo Dmitrijaus Gornekovo nuotrauką su krevetėmis, kurių kilmės šalimi įvardijama Baltarusija

„Didelė tikimybė, kad artimiausiu metu suklestės rubrika „Naujienos iš laukų“, kurioje bus pranešama, kokių dar midijų, vėžiagyvių ir panašios egzotikos itin derlinguose 2014 metų Baltarusijos laukuose surenka vietos žemdirbiai“, - ironiškai rašoma straipsnyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)