Komisijos teigimu, praėjusiais metais Vengrijos biudžeto deficitas planinio 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) rodiklio neviršijo tik dėl vienkartinių priemonių, to paties tikimasi ir šiemet.

Numatoma, kad tarptautiniai skolintojai mainais už naujas paskolas šią savaitę sugriežtins toną su Vengrija ir reikalaus griežtesnių sąlygų.

Analitikai teigia, kad ministras pirmininkas Viktoras Orbanas turės atsisakyti kai kurių netradicinių savo metodų, tokių kaip dideli mokesčiai bankams.

2008-aisiais Vengrija gavo paskolą iš TVF, tačiau V. Orbanas šį sandorį, dėl kurio susitarė ankstesnė vyriausybė, praėjusiais metais nutraukė.

Tačiau nuo tada vyriausybės skola smarkiai išaugo, o nacionalinės valiutos forinto kursas euro atžvilgiu susilpnėjo iki rekordiškai žemo lygio. Tai privertė šalį prašyti "naujo pobūdžio bendradarbiavimo" su TVF.

Europos Komisijos pranešime teigiama:

„Šiandien Europos Komisija nusprendė, kad Vengrija nepadarė pakankamo progreso siekiant ilgam laikui ir veiksmingai sumažinti per didelį deficitą. Komisija siūlo pradėti naują perviršinio deficito procedūros etapą ir rekomenduoja Ministrų Tarybai nuspręsti, kad nebuvo imtasi jokių veiksmingų priemonių, kad mažesnis nei 3 proc. BVP deficitas būtų ilgalaikis“.

Komisija taip pat pridūrė, kad Belgija, Kipras, Malta ir Lenkija ėmėsi veiksmingų priemonių, kad jų deficitai neviršytų leistinos ribos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją