Trečiame sutarties projekte, kuris antradienio vakarą buvo pateiktas ES narių šalių derybininkams, sušvelninamas 26 narių, įtrauktų į naująją sutartį, įsipareigojimas laikytis subalansuotų biudžetų "auksinės taisyklės".

Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai kelios šalys - euro zonos narės Airija ir Suomija bei euro zonai nepriklausančios valstybės Danija ir Rumunija pareiškė, jog jos turės surengti referendumus, norėdamos pakeisti savo Konstitucijas.

Europos Komisijos vaidmuo patraukiant baudžiamojon atsakomybėn skolininkus, kurie netinkamai įgyvendina ES sutarties punktus - tai, kas buvo pasiūlyta antrame sutarties projekte, taip pat buvo sušvelnintas. Komisija nuo šiol turės "pateikti pranešimą" kitos sutarties valstybės prašymu.

Be kita ko, anksčiau sutartyje pateiktas sankcijas šalims, kurios pažeidė taisykles dėl viešosios skolos, pasiūlyta pakeisti bausmėmis už per didelį biudžeto deficitą.

Didžiajai Britanijai paliekama galimybė vėliau prisijungti prie susitarimo po to, kai šalis gruodį vetavo ES sutarties reformas.

"Darbo grupė", atsakinga už reformų formavimą, įgyvendins dar kitą Europarlamento reikalavimą - įteisins ES sutartį per ateinančius penkerius metus.

Be to, buvo pakeistas šalių, kurios turi patvirtinti naująją sutartį, skaičius. Kad sutartis įsigaliotų, ją turi pasirašyti 12 iš 15 ES narių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją