Vieną parą truksianti kelionė rengiama praėjus kelioms dienoms nuo Italijos ministro pirmininko Matteo Renzi apsilankymo Teherane; jis tapo aukščiausio rango Europos lyderiu apsilankiusi šioje šalyje po liepos mėnesio, kai buvo pasirašyta sutartis su Iranu.

„Šis vizitas yra svarbus žingsnis ES ir Irano bendradarbiavimo ryšiams megzti“, – sakoma F.Mogherini pranešime.

Pastarąjį kartą Irane ji lankėsi liepą, kai pasaulio galiūnės – JAV, Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir Vokietija – sutarė atšaukti sankcijas Teheranui, o šis sutiko gerokai sumažinti savo branduolinę veiklą, kuri galėtų vesti iki branduolinio ginklo gamybos.

„Dabar jau įmanoma įsitraukti į veiklą su Iranu“, – sakė šią savaitę Briuselyje vienas aukštesnio rango ES pareigūnas.

Kelionės dienotvarkėje numatyta svarstyti humanitarinės pagalbos, bendradarbiavimo civilinės branduolinės energetikos ir žmogaus teisių srityje klausimus.

Briuselis dar norėtų, kad Teheranas padėtų sušvelninti migracijos krizę Europoje, nes Iranas, yra priėmęs milijonus pabėgėlių iš Afganistano, o šie toliau vyksta į 28 narių Bendriją.

„Migracija yra labai svarbi diskusijų tema“, – sakė vienas aukštesnio rango ES pareigūnas.

Pasak jo, F.Mogherini, asmeniškai daug prisidėjusi prie branduolinės sutarties derybų, sieks aktyvesnių diplomatinių pastangų dėl Sirijos ir Jemeno – dviejų regioninių konfliktų, kuriuose Iranas turi savo vaidmenį.

ES pareigūnas dar sakė, kad Briuselis „nori atlikti palaikantį vaidmenį“ Irano siekyje tapti Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nare.

Tačiau ES norėtų, kad Iranas daugiau nuveiktų kovoje su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu, nes tai tampa kliūtimi užsienio investicijoms, sakė pareigūnas.

ES yra suinteresuota ateityje importuoti energijos išteklių iš Irano, kad nebebūtų priklausoma nuo Rusijos.

F. Mogherini palydoje bus pramonės komisarė Elzbieta Bienkowska, transporto komisarė Violeta Bulc ir energetikos komisaras Miguelis Arias Canete.

ES pranešime nurodoma, kad F.Mogherini susitiks su Irano užsienio reikalų ministru Javadu Zarifu, parlamento pirmininku Ali Larijani ir Aukščiausiojo nacionalinio saugumo komiteto sekretoriumi Ali Shamkhani.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)