Tai numatoma atnaujintose pinigų plovimo prevencijos ir lėšų pervedimo taisyklėse, kurioms trečiadienį pritarė Europos Parlamentas (EP).

Atnaujinta pinigų plovimo prevencijos direktyva įpareigoja ES valstybes jų centriniuose registruose įrašyti tikruosius įmonių, fondų ir kitų juridinių asmenų savininkus. Tai naujovė, kurią EP nariams pavyko įtvirtinti naujosiose taisyklėse po derybų su ES Taryba. Tiksli informacija apie įmonės savininką padės ieškoti nusikaltėlių, kurie savo tapatybę gali dangstyti įmonės struktūra.

Informaciją apie tikruosius savininkus ir jų turimą įmonės turtą be apribojimų galės gauti kompetentingos institucijos, o įgaliotieji subjektai, pavyzdžiui, bankai, prireikus galės gauti tokius duomenis apie savo klientus. Jie taip pat bus prieinami ir asmenims ar organizacijoms, kurie galės įrodyti teisėtą interesą kovoti su pinigų plovimu, terorizmo finansavimu, korupcija, mokestiniais nusikaltimais ar sukčiavimu. Tarp tokių galės būti ir žurnalistai. Informacija bus teikiama prisiregistravus ir sumokėjus administravimo mokestį.

Naujosios taisyklės taip pat patikslina politikoje dalyvaujančių asmenų apibrėžimą: tai asmenys, kuriems dėl savo užimamų pareigų yra didesnė korupcijos rizika, pavyzdžiui, valstybių vadovai, ministrai, Aukščiausiojo Teismo teisėjai, taip pat parlamentarai ir jų šeimos nariai. Direktyva numato papildomas priemones kontroliuoti verslo santykius su šiais asmenimis ir nustatyti jų sudaromų sandorių lėšų šaltinius.

Naujosios taisyklės įpareigoja bankus, auditorius, teisininkus, nekilnojamojo turto agentus ir kazino atidžiau stebėti įtartinus klientų mokėjimus. Didžiausios galimos administracinės sankcijos to nepadariusioms įstaigoms turės būti bent du kartus didesnės negu pelnas iš neteisėtų mokėjimų, o jei pelno nustatyti neįmanoma - bent milijonas eurų.

Europarlamentarai taip pat pritarė lėšų pervedimo reglamentui, kuriuo siekiama palengvinti mokėtojų ir lėšų gavėjų, taip pat jų turto atsekamumą.

Tiek pinigų plovimo prevencijos direktyva, tiek lėšų pervedimo reglamentas jau yra suderinti su ES Taryba. Direktyvą ES valstybės turės per dvejus metus perkelti į savo teisę, o reglamentas įsigalios po 20 dienų nuo jo paskelbimo ES Oficialiajame leidinyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)