Šiandien, norėdama užpatentuoti išradimą, įmonė turi tai padaryti kiekvienoje ES šalyje atskirai. Europos Komisijos skaičiavimu, gauti patentą visose ES šalyse įmonei vidutiniškai kainuoja apie 36 tūkst. eurų, kurių dauguma – vertimo išlaidos. Naujoji Europos Parlamento patvirtinta sistema automatiškai suteiks patentinę apsaugą 25 ES valstybėse (prie ES patento neprisijungė Ispanija ir Italija). Komisijos skaičiavimu, gauti naująjį ES patentą įmonei kainuos tik apie 4700 eurų – beveik aštuonis kartus mažiau.

Dėl bendro ES patento išradėjas galės kreiptis į Europos patentų organizaciją anglų, vokiečių arba prancūzų kalba. Europos Parlamentas užtikrino, kad paraiškos vertimo kaštai būtų atlyginti ES įsisteigusioms mažoms ir vidutinėms įmonėms, pelno nesiekiančioms organizacijoms, universitetams ir viešosioms tyrimų organizacijoms. Derybomis EP taip pat pasiekė, kad patentų atnaujinimo mokesčiai būtų palankūs mažoms ir vidutinio dydžio įmonėms.

Sistema pradės veikti 2014 m. pradžioje arba po to, kai trylika ES šalių (tarp kurių turi būti Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Vokietija) ratifikuos tarptautinį susitarimą dėl bendro patentų teismo įkūrimo. Ispanija ir Italija kol kas nedalyvaus bendro ES patento sistemoje, tačiau jos bet kada galės prie jos prisijungti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)