„Nekonkretizuodamas skaičių galėčiau teigti, kad tai bus daug geresnis rodiklis (ekonomikos augimo – DELFI) skaičiuojant metiniu išmatavimu nei pirmąjį metų ketvirtį. Tai, aišku, bus eksporto lemtas augimas, kitais metais mes tikimės spartesnio ekonomikos kilimo, kurį šiek tiek parems vidaus rinka“, – pristatęs tradicinę makroekonomikos apžvalgą antradienį žurnalistams sakė analitikas.

Pirmąjį šių metų ketvirtį lyginant su tuo pačiu praėjusių metų ketvirčiu BVP smuko 2,8 proc.

Tačiau, anot jo, gyventojai dar neturi daug priežasčių džiaugtis gyvenimu, nes rudenį prasidės naujas šildymo sezonas su pabrangusiomis dujomis, daliai bedarbių baigsis pašalpos mokėjimas.

„Tai ir yra viena iš priežasčių, kuri neleidžia būti dideliu optimistu dėl vidaus rinkos. Šiuo metu turime segmentaciją: eksportas versus vidaus rinka. Namų ūkiai toliau patiria labai rimtų išmėginimų ir patirs naujų, kai prasidės šildymo sezonas. Savaime suprantama, kad tai namų ūkių situacijos ir jų vartojimo nepagerina, bet nepaisant to, eksporto sektoriuje ir su juo susijusiose veiklose dirba apie 20 proc. Lietuvos darbuotojų, kurie irgi yra vartotojai ir gali turėti nemenkos įtakos vidaus paklausai“, – sakė G. Nausėda.

Analitikas pripažįsta, kad dar spartesnį ūkio atsigavimą stabdo neatsigaunantis kreditavimas verslui.

„Jeigu jūs pakalbėtumėte su tam tikromis eksporto sektoriuje dirbančiomis įmonėmis, tai jos iš tikrųjų nesiskundžia gyvenimu, turi pakankamai užsakymų, iš esmės tuščius sandėlius ir nepaisant to matome, kad gamybos pajėgumų rodiklis yra labai žemas lyginant su situacija, buvusia prieš dvejus trejus metus. Kalbėdamas su vienu verslininku gavau ir atsakymą į šį klausimą, tai lemia apyvartinių lėšų stygius ir sunkumai kredituotis. (...) Tai yra gana neigiama situacija, kuri neleidžia ūkiui sparčiai atsigauti“, – pripažino jis.

Pirmąjį šių metų ketvirtį eksportas padidėjo 11 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu ir beveik pasiekė prieškrizinį lygį.

SEB bankas prognozuoja, kad šiemet Lietuvos ekonomika augs 1 proc., kitąmet – 4 proc., o 2012 m. – 4,5 proc.

Laukiama, kad infliacija šiais metais sudarys maždaug 0 proc., 2011 m. – 2 proc., o 2012 m. – 3 proc.

Tuo tarpu per šiuos metus atlyginimai šalyje dar turėtų smukti 1 proc., tačiau jau kitąmet jie turėtų augti 3,5 proc., o 2012 m. – 5 proc.

Lietuvai ir toliau prognozuojamas didelis nedarbas. Šiemet jis turėtų sudaryti 16,5 proc., 2011 m. - 16 proc., 2012 m. – 15 proc.

Liko nepakeista 2010 m. ir 2011 m. fiskalinio deficito prognozė – atitinkamai 8 proc. ir 5 proc. BVP. 2012 m. fiskalinis deficitas sumažės iki 4 proc. BVP.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją