Jis išgarsėjo pardavinėdamas skolintas kinų įmonės „Sino-Forest“ akcijas ir mėgina išaiškinti tas bendroves, kurios yra gryna apgaulė, ir tas, kurios bando pagražinti tikrąją tiesą.

Per interviu „Business Insider“ C. Blockas sakė regintis mažiau akivaizdžių apgaulių, kurios sužlugdytų bendrovę. Tačiau jam nerimą kelia nauja tendencija.

„Tokiose vietose kaip Kinija pasitaiko vis mažiau ir mažiau apgailėtinų apgaulių“, - sakė jis.

„Tačiau vyksta pokyčiai buhalterijoje – vis daugiau ir daugiau bendrovių naudoja finansų inžineriją, kad reikalai suvestinėse atrodytų visai kitaip, negu iš tikrųjų yra“, - pažymėjo C. Blockas.

Jis teigia, kad skirtumas tarp pakoreguotų ir nekoreguotų pajamų dabar būna pats didžiausias negu kada nors anksčiau. Itin paplito ir savų akcijų supirkinėjimas.

Tokio pobūdžio „finansinė inžinerija“, C. Blocko manymu, leidžia įmonėms išlipti iš balos sausesnėms, negu jos yra. Ir nors tokiais atvejais nedaroma nieko nusikalstama, daug įmonių yra priėjusios prie kraštutinumo.

„Tai šiek tiek primena finansinę krizę: bendrovės techniškai nedaro nieko neteisėta, bet jos yra priartėjusios prie pačios ribos, - sakė C. Blockas. – Sunku rasti asmenį, kurį būtų galima teisti, nes jų veiksmai nėra pakankami, kad juos būtų galima pripažinti apgavyste“.

C. Blockas iš esmės sako, kad tokios bendrovės teisiškai nedaro nieko bloga, bet tokia inžinerija iškraipo jų tikrąją vertę rinkoje. Skirtumas tarp koreguotų ir nekoreguotų pajamų jau kurį laiką kelia diskusijas.

Kita vertus, įmonės tvirtina, kad vienkartinių nuostolių nurašymas leidžia geriau pamatyti pamatinį verslą. Tačiau kritikai sako, kad neigiamų verslo aspektų ignoravimas prilygsta klaidingam apskaitos vedimui, norint sudaryti geresnį įspūdį investuotojams.

C. Blockas akivaizdžiai priklauso pastarajai stovyklai ir teigia, kad išaiškinti įmones, kurios nuolat padidina savo pajamas, yra gera pradžia skolintų vertybinių popierių tyrimui.

Be to, rekordinį mastą pasiekė tokios praktikos kaip savų akcijų supirkimas, leidžiantis bendrovėms patenkinti analitikų lūkesčius dėl pajamų. Kai kurie analitikai mano, kad tai, C. Blocko terminais tariant, yra „finansinė inžinerija“, nors kiti sako, kad tai yra leistinas būdas panaudoti kapitalą, kad apdovanotum akcininkus.

Nors masinės apgaulės „Sino-Forest“ lygiu nėra tokios paplitusios, kaip buvo prieš šešerius metus, kai C. Blockas pradėjo dirbti, jis mano, kad tiesos pagražinimo užmojai didėja ir pradeda kelti nerimą.

„Galbūt tai nėra nelegalu, bet tai didelė problema ir mes matome, kad tai vyksta vis dažniau ir dažniau“, - teigė C. Blockas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)