"Sveikintina, kad pagaliau prasidės realus privatizavimo procesas. Visada vertinama tik tai, kiek galima gauti už banką, tačiau neatsižvelgiama į nuostolius, kuriuos bankas patirs, jeigu nebus privatizuotas", BNS sakė LTB valdybos pirmininkas Algimantas Križinauskas.

Vienintelis didžiausio valstybinio banko privatizavimo konkurso dalyvis "Hansabank" nugalėtoju paskelbtas po to, kai Privatizavimo komisija penktadienį sumažino minimalią pradinę parduodamų 90,24 proc. LTB akcijų paketo pardavimo kainą.

Neoficialiomis BNS žiniomis, ši kaina sumažinta nuo 200 mln. iki maždaug 150 mln. litų, Vyriausybei neprisiimant papildomų įsipareigojimų dėl nelikvidaus LTB turto ir blogų paskolų.

Tikriausiai jau antrąją sausio savaitę su "Hansabank" bus pradėtos oficialios derybos, kuriose, kaip tikisi Lietuvos pareigūnai, bus "susitarta dėl abiem pusėms naudingų sąlygų".

Jeigu derybos baigsis sėkme, "Hansabank" taps dominuojančiu banku regione ir turės stiprias pozicijas trijose Baltijos šalyse - jis valdys daugiau nei 35 proc. indėlių rinkos, rašoma penktadienį išplatintame didžiausio "Hansabank" akcininko Švedijos banko "Swedbank" pranešime spaudai.

"Tai atitinka "Swedbank strategiją, plečiant banko veiklos geografiją Baltijos jūros šalyse, ir mes visiškai palaikome "Hansabank" planus", sakė "Swedbank" viceprezidentė Annika Wijkstrom (Anika Vijkstriom).

"Kartu galime paversti LTB universaliu pirmaujančiu banku Lietuvoje. Siekiame kuo greičiau pradėti derybas su Valstybės turto fondu, pasiekti susitarimą ir pradėti dirbti su LTB kaip viena komanda", pranešime spaudai teigė Lietuvoje veikiančio dukterinio "Hansabank" banko"Hansabankas" valdybos pirmininkas Arūnas Šikšta.

"LTB privatizavimas yra vienas iš svarbiausių žingsnių mūsų dešimties metų istorijoje. Dabar esame Estijos rinkos lyderis ir turime greičiausiai augantį banką Latvijoje. Lietuva turi aiškiai potencialias ir reikšmingas vystymosi galimybes bankų sektoriuje. Privatizuodami LTB mes siekiame žymiai pagerinti savo dabartines pozicijas Lietuvos rinkoje", sakė "Hansabank" grupės valdybos pirmininkas Indrekas Neiveltas.

"Valstybiniams bankams reikia investicijų, kurių valstybė nepajėgi duoti. Kai kurie nuogąstauja, kad ateina skandinaviškas kapitalas. Nereikia to bijoti - bankai ateina ne pas mus - jie eina paskui savo klientus. Tai reiškia, kad ekonominiai Skandinavijos šalių ir Lietuvos santykiai plėtosis sparčiau", mano Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Eduardas Vilkelis.

"Hansabank" yra žinomas savo inovacijomis ir technologinėmis galimybėmis. Turime stiprų strateginį investuotoją "Swedbank" ir esame įgiję pakankamai patirties, veikdami Estijos, Latvijos ir Lietuvos rinkose", teigė I. Neiveltas.

Per devynis šių metų mėnesius dėl suformuotų papildomų atidėjimų LTB patyrė 41,4 mln. litų nuostolių, o iš veiklos uždirbo 24,3 mln. litų pelno. P er visus 1999-uosius jis uždirbo 16,6 mln. litų audituoto pelno.

Taupomojo banko, turinčio apie 1,5 mln . klientų, turtas rugsėjo pabaigoje buvo 3,488 mlrd. litų, indėliai ir akredityvai - 2,943 mlrd. litų, paskolų portfelis - 967,3 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją