Užsuks alaus kranelius

Verslininkas Jonas Katinas žada, kad Vaivaduose ir Piniavoje Rugsėjo 1-ąją nuo aušros iki sutemų alaus kraneliai bus užsukti ir ant jų bus užkabinta spyna. Apie tai skelbia ir plakatai jo kavinėse. Diena be alkoholio džiaugiasi ne visi – dėl to net kelis kartus buvo nuplėštas ant durų kabantis plakatas.

„Mes visi turim rodyti pavyzdį jaunimui. Rugsėjo 1-oji ypač įsimintina diena pirmokams. Norime, kad ta diena būtų šventiška ir vaikai nematytų, kaip tėveliai ar seneliai kelia šampano taurę. Mes pasiūlysim kilstelėti sulčių stiklinę“, – „Sekundei“ teigė J. Katinas.

Jis norėtų, kad daugiau verslininkų prisidėtų prie tokios iniciatyvos. J. Katino manymu, dėl sprendimo neprekiauti alkoholiu baruose bei kavinėse smulkieji verslininkai ypač nenukentėtų.

Užuot rankose laikę alaus bokalus, J. Katino kavinėse tėveliai su savo vaikais galės pasimėgauti Lėlių vežimo teatro rodomais spektakliais. Rugsėjo 1-ąją švenčiantys moksleiviai bus vaišinami ledais.

„Tų, kurie svaiginasi kiekvieną dieną, nepakeisime. Tačiau aš palaikau idėją, kad vaikai matytų kuo mažiau alkoholį vartojančių žmonių“, – kalbėjo verslininkas.

Jis nesiūlo visiems tapti abstinentais, tačiau mano, kad svaigieji gėrimai turi būti vartojami laiku ir vietoje, taip pat – kuo toliau nuo vaikų akių.

Nusiperka iš anksto

Lietuvoje vis daugėja švenčių ir renginių, per kuriuos miesto savivaldybės draudžia prekybą svaigiaisiais gėrimais.

Tačiau smulkiųjų barų ir kavinių savininkų asociacijos direktorius Modestas Novickas į tai moja ranka ir sako, kad taip valdžia renkasi sau pliusus, o realaus efekto tokie sprendimai gelbstint alkoholizmo liūne skęstančius lietuvius neturi.

Tokį draudimą savivaldybės galėtų įvesti ir Rugsėjo 1-ąją, tačiau šia galimybe pasinaudoti nedrįsta.

M. Novickas tvirtina, kad tauta prie Rugsėjo 1-osios draudimų jau įprato. Jis sako, jog didelė dalis norinčiųjų bei linkusių išgerti svaigiųjų gėrimų nusiperka iš anksto ir namuose turi atsargų.

„Jau praeitis, kai žmonės ieškojo alkoholio Rugsėjo 1-ąją“, – tvirtino M. Novickas.

Jam neteko girdėti, jog kavinės ar barai svarstytų galimybę Mokslo ir žinių dieną alkoholiu neprekiauti. O tokius verslininkų užmojus vadina stebuklu.

„Mes gyvename ne Las Vegase, todėl daugelis kavinių ir barų sunkiai suduria galą su galu. Ne paslaptis, kad alkoholis sudaro nemažą pajamų dalį“, – neslėpė vyras. Ir pridūrė: Rugsėjo 1-oji – viena iš retų švenčių, per kurią į kavines ir barus susirenka daugiau žmonių ir prie kepsnio nevengia pakelti alaus bokalą.

Pradėti nuo švietimo

M. Novickas tvirtina, kad draudimas prekiauti alkoholiu Rugsėjo 1-ąją yra neišbaigtas. Jo manymu, arba reikėtų juo neprekiauti iš viso, arba pamiršti pusėtinus draudimus.

Smulkiųjų barų ir kavinių savininkų asociacijos direktorius sako, jog žmonės Lietuvoje tampa sąmoningesni ir nemažai jų moka linksmintis be alkoholio.

„Tų, kurie užaugo matydami, kaip tėvai ir seneliai per šventes vartoja alkoholį, draudimai visiškai nepaveiks. Būtina, kad jaunimas užaugtų nejausdamas tolerancijos svaigiesiems gėrimams. Pirmiausia reikia rūpintis jaunų žmonių užimtumu, kad jiems nekiltų minčių griebtis bokalo alaus“, – „Sekundei“ teigė M. Novickas.

Jis pabrėžia, kad su alkoholio vartojimo problema reikia kovoti ir spręsti švietėjišku būdu, o ne draudimais. Verslininkui ne kartą teko aiškinti užsieniečiams, kodėl Lietuvoje Rugsėjo 1-ąją neprekiaujama alkoholiu. Jų supratimu, šie du dalykai neturi nieko bendro.

Nuo Rugsėjo 1-osios tautiečių laukia dar vienas iššūkis. Didžioji dalis Lietuvos prekybos centrų reikalaus pateikti asmens dokumentą iš visų alkoholio pirkėjų. Tikimasi, kad toks žingsnis sumažins alkoholio prieinamumą nepilnamečiams.

Iniciatyvą palaiko


„Čili“ picerijos, esančios Panevėžyje, apie galimybę Rugsėjo 1-ąją neprekiauti svaigiaisiais gėrimais nė nesvarstė. „Čili“ picerijų tinklo Panevėžyje ir Utenoje veiklos vadovė Rūta Pečiūraitė tokią iniciatyvą palaiko ir tvirtina, kad tai viena iš priemonių kovoti su alkoholizmu.

„Neprekiauti alkoholiu Rugsėjo 1-ąją yra graži iniciatyva, nes tai jaunimo ir vaikų šventė. Čia svaigieji gėrimai ne itin dera“, – kalbėjo R. Pečiūraitė.

Ji mano, kad bent kelios miesto viešojo maitinimo įstaigos turėtų susivienyti ir priimti bendrą sprendimą. „Čili“ picerijos Panevėžyje ištroškusių alkoholio žmonių antplūdžio Rugsėjo 1-ąją nepajunta.

Dažniausi tos dienos klientai būna moksleiviai bei studentai, pageidaujantys picų.

Miesto centre esančios kavinės „Kafenhauz“ direktorė Birutė Sargūnienė laiko sveikintinu dalyku, jog alkoholio prekyba ir jo vartojimas mažėja. Jų kavinėje vis dažniau šeimų šventės, gimtadieniai, netgi vienos vestuvės buvo švenčiamos su nealkoholiniais kokteiliais.

„Viskas juda į gerąją pusę. Tai labai džiugina“, – džiaugėsi kavinės direktorė.

B. Sargūnienė drastiškų veiksmų imtis neketina. Ji mano, kad Rugsėjo 1-ąją tėveliams prie pietų išgerti mažą alaus bokalą nėra nusikaltimas.

Jeigu ateityje daugiau kavinių prisijungtų prie akcijos neprekiauti alkoholiu per mokslo ir žinių dieną, kavinė „Kafenhauz“ nuošaly neliktų.