„Vartojimo atsigavimas yra akivaizdus, jis tęsiasi ir kol kas mes nematome priežasčių, kodėl tai turėtų labai staigiai pasikeisti“, - sako „Aprangos“ grupės generalinis direktorius Rimantas Perveneckas.

Pasak jo, prekybininkus ypač džiugina tai, kad vartotojai yra optimistiškiau nusiteikę nei šalies ekonomiką vertinantys ekonomistai ar analitikai ir žmonių parduotuvėse daugėja.

„Akivaizdu, kad po dvejų metų vartotojai grįžo į parduotuves, prekybos centrus, ir mes gauname informaciją, kad pirkėjų visur daugėja, ar tai būtų Vilnius, ar Kaunas, vienas ar kitas prekybos centras“, - džiaugiasi R. Perveneckas.

Trečiadienį „Aprangos“ grupė paskelbė, jog šiemet sausį mažmeninės prekybos apyvarta padidėjo 25 proc. per metus, iki 40,7 mln. Lt. Pernai sausį augimas siekė 10 proc.

Sėkmingos prekybos rezultatus sausį pastebėjo ir „Topo grupė“, valdanti įmonės „TC prekyba“, „AG Trade“, „AG Service“. Grupės duomenimis, sausio metinis augimas siekia apie 10 proc., kai pernai augimo nebuvo.
„Sausis buvo labai geras, - teigia “Topo grupės” valdybos pirmininkas Aurelijus Rusteika. - Matosi, kad gyventojai taupė porą metų, nes 2009 m. nepirko, 2010 m. sunkiai, dar šiek tiek 2011 m. O jei anksčiau neatsinaujinai savo buto ar interjero, vis tiek kažkada turėsi tai daryti. Gali kelis metus nieko nepirkti, bet galiausiai vis tiek reikės.“

Jo teigimu, per šiuos metu grupės pardavimai turėtų didėti dar apie 10 proc. ir tai lems analoginės televizijos atsisakymas. Skelbta, jog prie skaitmeninės televizijos planuojama pereiti šiemet spalį.
„Aprangos“ grupė 2012 metais planuoja 7,6 proc. apyvartos augimą, palyginti su pernai.

„Mano nuomone, mes 2012 m. pirmą pusmetį, tiek „Apranga“, tiek visa mažmeninė prekyba, turės pakankamai gerus skaičius, o kaip bus antrą pusmetį, prognozuoti yra gerokai sunkiau ir labai daug priklausys nuo to, kaip vystysis įvykiai Europoje per kovą ir balandį, - nuo to priklausys žmonių nuotaikos ir verslo sprendimai“, - dėsto R. Perveneckas.

Tyrimų bendrovės „GfK Custom Research Baltic“ atstovybės Lietuvoje vadovas Eduardas Grybovas mano, jog 10 proc. augimas mažmeninės prekybos rinkoje šiemet yra realus, tačiau įspėja, jog blogos naujienos šias prognozes gali pakoreguoti.

„Lietuvos rinka yra labai jautri įvairiems išoriniams faktoriams, pavyzdžiui, neigiamai informacijai apie Europą - vieną kartą nukentėjęs gyventojas pristabdo savo planus pirkti“, - sako jis.

Tačiau sausio duomenys ir labai geri gruodžio prekybos rezultatai esą leidžia tikėtis normalaus augimo tempo šiemet: gruodį technikos pardavėjai skaičiavo apie 20 proc. didesnius pardavimus nei pernai, kai tikėtasi minimalaus, iki 5 proc., augimo.

„Aprangos“ grupė skelbė, jog pernai gruodį metus, mažmeninė prekyba Lietuvoje augo 32 proc., iki 43,4 mln. Lt. 2010 m. gruodį grupės apyvarta mažėjo 6,5 proc..

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją