Lietuvos bankas įpareigojo AB DNB banką sumažinti įkainius ir atlyginti klientams nuostolius. AB DNB bankas sumažino įkainius iki reikalaujamų dydžių ir pranešė atlyginęs nuostolius klientams.

Lietuvos banko valdyba, išnagrinėjusi AB DNB banko klientų skundus dėl tarptautinių pervedimų lėšų įskaitymo įkainių, nustatė, kad bankas kai kuriais atvejais (kai pervedimai neatitiko bendros mokėjimų eurais erdvės (SEPA) reikalavimų) už tokių pervedimų lėšų įskaitymą taikė 8,69 Eur įkainį, t. y. beveik 25 kartus daugiau nei už vietinių pervedimų eurais įskaitymą (0,35 Eur). Be to, kai kitos Europos ekonominės erdvės šalies bankas nėra prisijungęs prie SEPA mokėjimus vykdančių sistemų ir negali priimti SEPA pervedimų, AB DNB bankas už pervedimus buvo nustatęs gerokai didesnį įkainį nei už nacionalinius mokėjimus: banko skyriuje – 14,48 Eur (už nacionalinius mokėjimus – 2,03 Eur), internetu – 11,58 Eur (už nacionalinius mokėjimus – 0,35 Eur). Šiais atvejais AB DNB bankas pažeidė Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą dėl tarptautinių mokėjimų Bendrijoje. Šiuo teisės aktu bankams už tarptautinius mokėjimus eurais Europos ekonominėje erdvėje (ES šalyse ir Islandijoje, Lichtenšteine bei Norvegijoje) draudžiama taikyti didesnį įkainį nei už atitinkamus mokėjimus ir jų įskaitymą šalies viduje. AB DNB bankas savo taikomą praktiką grindė tuo, kad, apdorojant tarptautinius mokėjimus, kurie yra gaunami ar siunčiami iš bankų, kurie nėra prisijungę prie SEPA mokėjimus vykdančių sistemų, bankas patiria papildomų sąnaudų dėl tokių mokėjimų tvarkymo ir bankams korespondentams mokamų mokesčių.

Preliminariais vertinimais, dėl padidinto įkainio taikymo AB DNB banko klientai už beveik 14 tūkst. operacijų patyrė daugiau nei 82 tūkst. Eur nuostolių. Atsižvelgdama į tai, kad dėl nepagrįstai didelių įkainių reikšminga vartotojų grupė patyrė finansinių nuostolių, Lietuvos banko valdyba AB DNB bankui 2015 m. rugpjūčio 13 d. skyrė 3 000 Eur baudą, įpareigojo nedelsiant nutraukti padidintų įkainių taikymą ir atlyginti klientams nuostolius, t. y. grąžinti sumokėto komisinio mokesčio skirtumą visiems klientams, kuriems nuo 2015 m. sausio 1 d. buvo pritaikytas didesnis mokestis už tarptautinius pervedimus. AB DNB bankas informavo Lietuvos banką, kad rugpjūčio 22 d. sumažino įkainius, o nuostolius visiems klientams atlygino iki rugsėjo 2 d.

Lietuvos bankas patikrino ir kitų bankų viešai skelbiamus įkainius. Teisės aktų neatitinkančių įkainių už tarptautinius mokėjimus taikymo atvejų nebuvo nustatyta.

Grąžino pinigus
„DNB“ banko Komunikacijos projektų vadovė Agnė Karčiauskaitė komentare tvirtino, kad nebuvo aiškaus išaiškinimo, kaip taikyti įkainius.

„Daugelio tarptautinių pervedimų eurais, kuriuos klientai gauna SEPA kanalu, įkainis yra toks pats kaip vietiniams pervedimams šalies viduje. Labai nedidelė dalis mokėjimų yra gaunama per korespondentinę bankininkystę. Tokiems mokėjimams vykdyti keliami kiti techniniai reikalavimai ir taikomi didesni mokesčiai tarpbankinėje sistemoje. Be to, nebuvo aiškaus išaiškinimo, kaip tokiam mokėjimo taikyti minėtos direktyvos nuostatas, todėl jiems buvo nustatytas sąnaudas atitinkantis įkainis“, - sakė ji.

A. Karčiauskaitė tvirtino, kad įvertinęs šią situaciją dar prieš Lietuvos bankui priimant nutarimą, bankas nusprendė sumažinti tokių mokėjimų įskaitymo mokesčius ir grąžino sumokėto mokesčio skirtumą visiems klientams, kuriems buvo nurašytas didesnis mokestis už gautus mokėjimus nuo šių metų sausio 1 dienos.

„Suprantame, kad klientai negalėjo daryti įtakos, kokį pervedimo kanalą pasirinks pervedimą atliekantis mokėtojas ir susiklosto situacija, kuomet klientas patiria didesnes sąnaudas už lėšų įskaitymą“, - teigia ji.

Pagal Mokėjimų įstatymą, minimali bauda už tokį pažeidimą gali siekti 289 Eur, maksimali – 8 688 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)