Vilniuje viešintis diplomatas interviu BNS sakė, kad Lietuvos ir ES santykiai su Rusija yra dinamiški ir kompleksiški, ir interesai ne visada sutaps, tačiau "visada svarbu siekti dialogo dėl problemų sprendimo".

V.Ušacko teigimu, klausimus dėl Rusijos taikomų "diskriminacinių priemonių" Lietuvos vežėjams Niujorke susitikime su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu iškėlė ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton, laišką su raginimu nutraukti ribojimus Rusijai parašė muitų ir prekybos eurokomisarai, šiuo klausimus susitikimuose kėlė ir jis pats.

Kalbėdamas apie pieno produktų importo draudimą, V.Ušackas sakė, kad ES Komisija nebuvo informuota apie priežastis, dėl kurių Rusija ėmėsi tokių žingsnių. Jo teigimu, Europos Komisija visiškai pasitiki Lietuvos pieno produktų apsauga bei ragina Rusiją elgtis proporcingai.

"Įvertintus visą informaciją bei priklausomai nuo tolesnės įvykių raidos Europos Komisija priims sprendimą dėl klausimo kėlimo Pasaulio prekybos organizacijoje", - BNS interviu antradieno vakarą sakė V.Ušackas.

Kartu diplomatas pareiškė, kad Lietuva turėtų siekti aktyvesnio dialogo ir dvišaliu pagrindu, nes šalies reputacija Maskvoje esanti bloga.

"Greta prekybinių ir teisinių instrumentų reikalinga ir politinė reakcija, būtinas politinis dialogas - ir ne tik per tarptautines organizacijas, bet ir dvišaliu pagrindu", - BNS sakė V.Ušackas, 2008-2010 metais ėjęs Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas.

Vygaudas Ušackas
"Gaila pripažinti, tačiau tokio dialogo tarp Vilniaus ir Maskvos stinga, Lietuvos politinė reputacija Maskvoje yra prasta. Ką rodo tarptautinė patirtis, kad su kaimynas būtina bendrauti, kalbėtis - tame tarpe ir aukščiausiu lygiu. Ypač siekiant išvengti nesutarimų, incidentų ar palankesnių sąlygų Lietuvos verslui", - sakė diplomatas.

Pasak V.Ušacko, pastaraisiais metais Rusija prekybos apribojimus taip pat taikė Vokietijos, Suomijos ir Austrijos maisto produktų ir gyvulių eksportuotojams, tačiau "šios šalys visų pirma problemas sprendė dvišaliu pagrindu".

"Į arbitražus galima kreiptis ir reikia pasitelkti tarptautinių organizacijų instrumentus. ES ir aš kaip ES atstovas ginu ir ginsiu ES šalių, tarp jų, aišku, ir Lietuvos, interesus, tačiau kaip ir gyvenimiškais atvejais, civiliniuose ar verslo ginčuose, visų pirma reikia, ypač su kaimynais, prieš kreipiantis į teismus ar arbitražus kalbėtis dvišaliu būdu. O to dialogo, kaip aš matau, labai trūksta", - BNS sakė V.Ušackas.

V.Ušackas iš užsienio reikalų ministro pareigų atsistatydino 2010 metų sausį po prezidentės Dalios Grybauskaitės pareikšto nepasitikėjimo. Netrukus jis buvo paskirtas ES misijos Afganistane vadovu, o nuo rugsėjo pradėjo eiti ES ambasadoriaus Rusijoje pareigas.

V.Ušackas yra Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)