Po šio sprendimo S.Rachinšteinas turėtų būti perduotas Lietuvai, jei atvyks į kurią nors kitą ES valstybę.

Nutartį paskelbusi teisėja Sigita Bieliauskienė pažymėjo, kad S.Rachinšteinas yra nuteistas realia laisvės atėmimo bausme, nuosprendis yra įsiteisėjęs, į Lietuvą nuteistasis neatvyksta, jo buvimo vieta nėra žinoma, o Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nėra priėmęs sprendimo dėl nuosprendžio vykdymo sustabdymo.

Teismas taip pat atsižvelgė į Vilniaus policijos vykdytos paieškos duomenis, jog buvo gauta informacija, kad nuteistasis išvyko iš Lietuvos, jo tiksli buvimo vieta nežinoma.

„Iš pateiktų prokuratūros duomenų matyti, kad buvo leista išvykti į Latviją, Ispaniją, Bulgariją, Malaiziją, Singapūra, (....) .Sausio 23 dieną pateiktas prašymas negrįžti iki vasario 12 dienos. Tačiau tai nesudaro pagrindo neišduoti Europos arešto orderio“, - sakė teisėja.

Jo advokatas tikina, kad nėra procesinės būtinybė suimti jo klientą ir prašė stabdyti Europos arešto išdavimo procedūrą.

Posėdis ketvirtadienį vyko už uždarų durų.

Po teismo posėdžio ketvirtadienį S.Rachinšteino advokatas Andrius Baranskis žurnalistams sakė, kad jo klientas nėra pabėgęs iš Lietuvos. Anot advokato, jis prokuroro, tiriančio bylą dėl sukčiavimo, leidimu dar pernai gruodį išvyko į verslo kelionę užsienyje ir toje kelionėje tebėra iki šiol. A.Baranskio tikinimu, jo klientas į Lietuvą grįš vasario 12 dieną ir palaiko ryšį su ikiteisminį tyrimą atliekančiais prokurorais.

Pernai gruodžio 30 dieną Vilniaus apygardos teismas S.Rachinšteiną pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir nuteisė kalėti pustrečių metų.

Nuosprendis įsiteisėja nuo jo paskelbimo, tačiau dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. S.Rachinšteinas kasacijos teise pasinaudojo ir taip pat paprašė sustabdyti nuosprendžio vykdymą, kol nebus išnagrinėtas jo skundas. Teismo atstovė spaudai Živilė Jokimaitė-Dolgich BNS sakė, kad teismo atrankos kolegija pirmiausia spręs dėl  kasacinio skundo priėmimo klausimo, ir tik išsprendusi šį klausimą pasisakys dėl nuosprendžio vykdymo stabdymo.

Skelbiant nuosprendį pernai gruodžio 30 dieną Vilniaus apygardos teisme S.Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos. Jeigu pasitvirtins versija, kad nuteistasis pasislėpė nuo bausmės, pareigūnai nuosprendžio įvykdymui jo galės ieškoti dar 15 metų - tokią trukmę numato įstatymas.

S.Rachinšteinas taip pat yra įtariamasis kitoje sukčiavimo byloje, joje jis buvo sulaikytas pernai kovo mėnesį, teismas netrukus jį leido suimti. Tačiau suimtojo skundą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad verslininkas turi būti paleistas nedelsiant, apylinkės teismo priimta nutartis dėl suėmimo dviejų mėnesių laikotarpiui, panaikinima.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)