Šiuos apribojimus Rusijos valdžia pradėjo taikyti daliai iš JAV, Europos Sąjungos (ES) šalių narių, Kanados, Australijos ir Norvegijos importuojamų prekių.

Į draudžiamų įvežti produktų sąrašus įtraukta mėsa ir mėsos gaminiai, pieno produktai, daržovės, vaisiai, riešutai, žuvis ir jūros gėrybės.
Vakaruose šios savotiškos sankcijos, kurių ėmėsi Rusija, vertinamos įvairiai: dalis baiminasi įvairių pramonės šakų patiriamų nuostolių, kiti linkę manyti, kad tokio pobūdžio sankcijos labiausiai smogs pačiai Rusijai.

Tačiau Rusijos maisto prekių gamintojai nusiteikę kur kas optimistiškiau. Anot jų, šie apribojimai didins anksčiau šešėlyje buvusių Rusijoje gaminamų maisto produktų populiarumą. Kaip rašo www.newsru.com, šios „sankcijos“ gali apriboti tik vaisių mėgėjus ir gurmanus, nes šių kategorijų produktų kol kas nėra kuo pakeisti.

Rusijos muitinės tarnybos atstovas patvirtino, kad Rusijos vyriausybės nurodymas jau pradėtas vykdyti. Pramoninės ir prekybos ministerijos atstovai rekomendavo mažmenininkams nukreipti atgal prekes, kurios šiuo metu gabenamos, o Rusijos sieną pasiekti turėtų tik po keleto dienų.
Remiantis žurnalistų pateikiama informacija, anksčiau panašūs draudimai nebuvo tokie griežti: prekės, kurioms buvo pritaikomi apribojimai, pavyzdžiui, obuoliai iš Lenkijos, muitinėje buvo praleidžiamos, jei tiekėjas jas pakraudavo anksčiau, nei buvo įvestas apribojimas.

Kol kas toli gražu ne visos įmonės žino, kaip nutrauks sutartis su tiekėjais užsienyje. Dalis įmonių mano, kad sutarties nutraukimo priežastis patenka į neįveikiamų aplinkybių kategoriją. Kitos nerimauja, nes už dalį prekių jau atliktas išankstinis apmokėjimas.

Akcijų kaina šoko į viršų

Dėl maisto prekių įvežimo apribojimų vienos didžiausių Rusijos žuvies produktų gamintojos „Russkoje more“, kontroliuojamos Maskvos regiono gubernatoriaus Maksimo Vorobjovo, akcijos rugpjūčio 7 d. pasiekė neregėtų aukštumų: šios įmonės vertė Maskvos akcijų biržoje išaugo apie 23 proc. ir pasiekė 4,69 mlrd. rublių (apie 333,88 mln. litų). Pakilo taip pat ir kitų įmonių akcijų vertė, pavyzdžiui, žemės ūkio įmonės „Razguliaj“ vertė išaugo 4,85 proc. ir pasiekė 1,19 mlrd. rublių (apie 84,71 mln. litų).

Įmonės „Russkoje more“ žiniasklaidos atstovas Ilja Vlasenka įsitikinęs, kad Rusijos įmonėms importo apribojimas bus naudingas. Anot jo, Rusijoje sugaunama daug silkių, tačiau anksčiau jos nebuvo populiarios, nes rinka buvo perpildyta prekėmis iš ES.

Dabar atsirado proga šią situaciją pakeisti. Vis dėlto analitikai konstatuoja, kad „Russkoje more“ stipriai susijusi su importu, o šios įmonės akcijų vertė išaugo dėl vertybinius popierius puolusių supirkinėti spekuliantų.

Vaisiai ir daržovės gali brangti

Be jokios abejonės, konkurencijos sumažėjimas Rusijos gamintojams bus naudingas, tačiau dėl to gali išaugti maisto produktų kainos. Agrarinės rinkos konjunktūros instituto pieno produktų rinkos vyr. ekspertė Viktorija Berlaj papasakojo, kad Rusijos pieno produktų gamintojai visada skųsdavosi, nes dėl pigių importuojamų produktų rinkoje jiems nuolat tenka nuleisti prekių kainas tam, kad būtų išsaugotas jų gaminamų prekių konkurencingumas.

V. Berlaj pridūrė, kad kainų augimą galima bus vertinti rudens viduryje, nes iš ES importuotų pieno produktų atsargų užteks dar keletui mėnesių. Agentūros „Fruitnews“ generalinės direktorės Irinos Kozij manymu, vaisiai brangs 30–50 proc., o daržovės – apie 15 proc.

Prekybos centrų „Spar“ tinklą Maskvoje valdančios įmonės „Spar Retail“ generalinis direktorius Maksimas Grišakovas pareiškė, kad dėl išaugusių maisto produktų kainų mažmeninėje prekyboje gali kilti ir prekių kainos didmeninėje prekyboje, nes čia kainas galės diktuoti neuždraustų maisto prekių gamintojai. „Kol kas negavome nurodymų, tačiau manoma, kad jie mus pasieks jau artimiausiomis dienomis“, - baiminosi M. Grišakovas.

Dalis didmenininkų teigia, jog kainos vien rugpjūčio 7 d. didėjo net keletą kartų. Vienos iš maisto produktus tiekiančios su ES šalimis narėmis dirbančios didmeninės prekybos įmonės darbuotojas pastebėjo, kad įmonė, kurioje jis dirba, kainas kelia ne tik importuojamoms, tačiau taip pat ir Rusijoje pagamintoms prekėms, o dalis Rusijos gamyklų jau pranešė apie kainų didinimą. Per vieną dieną ši didmeninės prekybos įmonė kainas padidino 10–15 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1281)