J. Dimonas pridūrė, kad naujos finansų krizės priežastis nebus tokia pati kaip pastarosios, tačiau tai visai nesvarbu: faktas lieka faktu – nauja krizė bus.

Jos eiga bus visai kitokia, nei galime tikėtis, perspėja „JPMorgan Chase“ vadovas.

„Nors krizės ir atrodo skirtingos, galima rasti bendrą jų visų anatomijos vardiklį“, – rašo J. Dimonas.

J. Dimonas pateikia investuotojų elgesio modelius, kurių jie imasi, krizei prisidėjus:

1) Pirmiausia jie skuba parduoti turtą, kuris, jų nuomone, gali būti problemos priežastis.

2) Vėliau stengiasi kuo daugiau pinigų perkelti ten, kur saugu – pardavinėja didesnės rizikos turtą, pavyzdžiui, bando perleisti skolas ir parduoti turimas akcijas, perka saugesnį turtą, indėlius patiki stipriems bankams, perka valstybines obligacijas ar kitus saugius finansinius instrumentus.

3) Dažnai krizės metu investuotojai, norėdami gauti pinigų, gali parduoti tik mažesnės rizikos turtą, nes nė vienos rinkos nevilioja didesnės rizikos sandoriai.

Be to, kaip teigia J. Dimonas, krizės metu nė vienas investuotojas nėra saugus.

Tie investuotojai – tai ir paprasti žmonės, ir verslai, ir investiciniai fondai, ir pensijų bei rizikos fondai – trumpiau tariant, praktiškai visi. Kiekvienas iš jų po vieną elgiasi teisingai, tačiau visi kartu rinkoje kelia paniką, kurios prieš tai nebuvo. Situacija, kai visi pradeda masiškai pirkti – šį fenomeną galėjome stebėti ir pastarosios krizės įkarštyje.

J. Dimonas laiške bando įsivaizduoti, kaip turėtų atrodyti naujausia krizė – tam jis pasitelkia pavyzdžių iš bankų metinių balansų pokyčių prasidėjus krizei.

Dabar bankai, norėdami apsisaugoti nuo galimo grynųjų nutekėjimo, stengiasi išlaikyti 100 proc. turto likvidumą. Anot J. Dimono, nė vienas bankas nenorėtų būti pirmasis, pripažinęs, kad jo likvidumo reitingas sumažėjo, nes taip išsiduotų esąs silpnas.

J. Dimonas taip pat sako, kad investuotojai norės pirkti valstybės vertybinių popierių, kurie įvardijami kaip saugūs, tačiau, mažėjant jų pasiūlai, investuotojams teks ieškoti kitų būdų, kur padėti savo pinigus.

„JPMorgan Chase“ yra didžiausias bankas JAV, skaičiuojant pagal kapitalizaciją – ji siekia 2,57 trln. dol.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)