Platesnės ekonominės priemonės pakenks Maskvos galimybėmis užsitikrinti finansavimą doleriais Rusijos bankams. Tai iki šiol smarkiausias smūgis Rusijos ekonomikai nuo tada, kai ji įsitraukė į konfliktą Ukrainoje.

„Pagrindinės sankcijos, apie kurias skelbiame šiandien, toliau didins spaudimą Rusijai, įskaitant artimą (prezidento) aplinką ir kompanijas, remiančias neteisėtą Rusijos veiklą Ukrainoje“, - sakė B.Obama.

Prezidentas paneigė, kad Vakarai buvo įtraukti į naują Šaltąjį karą su buvusia sovietinių laikų priešininke, tačiau įspėjo, kad Jungtinės Valstijos ir Europa netenka kantrybės dėl Vladimiro Putino vyriausybės.

„Šiandien, remdamosi priemonėmis, apie kurias mes paskelbėme prieš dvi savaites, Jungtinės Valstijos įveda naujas sankcijas svarbiausiuose Rusijos ekonomikos sektoriuose - energetikos, ginklų ir finansų“, - sakė B.Obama.

„Blokuojame specifinių prekių ir technologijų eksportą į Rusijos energetikos sektorių“, - nurodė jis.

„Išplečiame mūsų sankcijas ir taikysime jas didesniam skaičiui Rusijos bankų ir gynybos kompanijų. Oficialiai sustabdome ekonominės plėtros projektų Rusijoje kreditavimą ir finansavimą“, - sakė B.Obama.

Kiek anksčiau antradienį JAV iždo departamentas nurodė, kad sankcijos įvedamos trims finansų institucijoms - Rusijos vyriausybės kontroliuojamam VTB bankui, jo antrinei įmonei Maskvos bankui bei Rusijos žemės ūkio bankui.

Vokietijos kanclerė: ES sankcijos Rusijos atžvilgiu gali būti sustiprintos

Angela Merkel, Vladimiras Putinas
Vokietijos kanclerė Angela Merkel per vyriausybės atstovę Christianę Wirtz pareiškė sveikinanti Europos Sąjungos sprendimą įvesti Rusijos atžvilgiu naują sankcijų paketą. Šios priemonės, atsižvelgiant į Rusijos veiksmus, gali būti peržiūrėtos ir sustiprintos, pareiškė A. Merkel.

"Dabar Rusijai metas apsispręsti, ar ji rinksis deeskalacijos ir bendradarbiavimo kelią. ES sankcijos gali būti peržiūrėtos, bet galimos ir tolesnės priemonės", - A. Merkel žodžius cituoja K. Wirtz.

Antradienį ES oficialiai patvirtino suderinusi ekonominių sankcijų paketą Rusijos atžvilgiu, - šios naujos priemonės apribos Rusijos valstybinių bankų galimybes pasiekti Europos finansų rinkas, taip pat skaudžiai atsilieps ginkluotės eksportui, gynybos ir aukštųjų technologijų pramonei.

Liepos 26 dieną ES paskelbė naujausią 15 Rusijos ir Ukrainos piliečių ir 18 Rusijos ir Ukrainos organizacijų sąrašą, kuriems ES pritaikė sankcijas. ES teigimu, asmenys, įtraukti į šį sąrašą, padėjo Rusijai formuoti politiką, sukėlusią grėsmę Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.

Vašingtonas ir Briuselis yra pasirengę, esant būtinybei, išplėsti sankcijų sąrašus.

Gali būti atšauktos

Antradienį patvirtintos Europos Sąjungos (ES) ekonominės sankcijos Rusijai yra „griežtas įspėjimas“, tačiau šios priemonės gali būti atšauktos, jei Maskva pakeis kursą dėl Ukrainos, pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy.

Sankcijos, nukreiptos prieš Rusijos finansų, gynybos ir energetikos sektorius, yra „griežtas įspėjimas“, kad Maskvos veiksmai Ukrainoje yra netoleruotini, rašoma H.Van Rompuy pareiškime.

Jam priduriama, kad Maskvai pakeitus savo kursą, ES taip pat bus „pasirengusi peržiūrėti savo sprendimą.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (573)