Parduotuvėje žmonės sakydavo: „Užvilkite mažyliui megztuką.“ Kiti sakydavo: „Jam per karšta“. Po kiek laiko ėmiau palikinėti vaikus vyrui ir viena eiti į maisto prekių parduotuvę.

Ieškantieji darbo taip pat sulaukia daugybės neprašytų patarimų, rašo straipsnio forbes.com autorė. Žmonės pataria jiems, kaip rašyti gyvenimo aprašymą, kaip elgtis per pokalbį dėl darbo.

Žmonės dalina keisčiausius, prasčiausius patarimus. Pavyzdžiui, patariama nusižeminti ir prašyti darbo. Kodėl? Kai paskambinate santechnikui, kad atvytų sutaisyti kriauklės, ar jis ima maldauti: „Prašau mane pasamdyti.“? Ne. Santechnikas pasako valandinį užmokestį, o jūs sprendžiate, tinka jums jo paslaugos ar ne. Ko jiems nerimauti? Santechnikai suvokia, kokį darbą dirba. Jie žino, kad daugeliui žmonių reikia jų paslaugų.

Jums reikia įsidėmėti tą patį – reikia žinoti, ką galite duoti darbdaviui, ką tai jiems kainuos. Jei žinote tokius dalykus, jau praktiškai esate verslininkas. 

Kartais santechnikas dirba naujame name arba atlieka remontą, tada vienu metu jis turi vien klientą. Tai nereiškia, kad tada jis tampa baikštuoliu ir jaučiasi (ir elgiasi) taip, tarsi namo savininkas ar jį pasamdęs asmuo daro paslaugą, jį samdydamas.

Blogiausia, ką galite padaryti, ieškodami darbo, pamiršti, kas toks ar tokia esate ir kokių sugebėjimų turite.

Blogiausia manyti, kad jus į darbą priėmęs asmuo padarys jums paslaugą. Darbdaviai nedaro jums paslaugos. Jei priimdami jus į darbą jie neuždirbs daugiau pinigų, nei vertas jūsų darbas, jie – labai prasti verslininkai.

Turite žinoti savo vertę, o ji didelė. Jei nejausite savo vertės, darbo rinka visiškai sužlugdys jūsų pasitikėjimą savimi.

Reikia atgauti pasitikėjimą savimi, savo jėgomis. Tai padės padaryti bendravimas su mielais žmonėmis, važinėjimas dviračiu, tiesiog tai, ką veikdami jaučiatės savimi. Galbūt jums patinka šokti namie, įsijungus patinkančią muziką, o gal smagu pasiimti krikšto dukterį iš mokyklos.

Atsiminkite – ne kiekvienas darbdavys jūsų vertas. Dalis jų nepasinaudos jūsų talentais, nes jie jų neįžvelgia. Tai nereiškia, kad jie – blogi žmonės, tiesiog jums jie netinka. Tik tie verti jūsų, kas mato jūsų gebėjimus ir juos vertina.

Jūsų darbas – aukštai iškelti galvą, visada savimi pasitikėti, žinoti savo stipriąsias vietas ir ieškoti organizacijos, kurios vadovai mąsto panašiai kaip jūs. Jums tereikia vienos darbo vietos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)