„Suprantu, kad klausimas dėl minimalaus atlyginimo nėra paprastas. Čia trys dalykai: Vyriausybė, darbdaviai ir darbuotojai turi susitarti, kada ir kaip tai galima padaryti. Šis klausimas išliks aktualus būtent todėl, kad dabartinėje situacijoje net esant krizei visose trijose Baltijos šalyse mūsų minimalus atlyginimas yra mažiausias ir šiemet nebuvo numatyta jį didinti. Šis klausimas išlieka aktualus, tačiau kiek, kada ir kaip, čia nenorėčiau spausti Vyriausybės“, – ketvirtadienį po tradicinio metinio susitikimo su Vyriausybe kalbėjo D. Grybauskaite.

DELFI primena, kad šiuo metu minimalus atlyginimas Lietuvoje yra 800 Lt neatskaičius mokesčių arba apie 680 Lt po mokesčių.

Dar praėjusiais metais Vyriausybė buvo siūliusi minimalų atlyginimą nuo 2012 m. liepos pakelti 50 Lt, tačiau tam pasipriešino profsąjungos, reikalaujančios bent 900 Lt.

Galutinio sprendimo ne vienerius metus nerandama ir Trišalėje taryboje, labiausiai minimalaus atlyginimo kėlimui priešinasi smulkieji verslininkai ir Vyriausybė.

Mažesnį nei Lietuvoje minimalų atlyginimą Europos Sąjungoje gauna tik rumunai ir bulgarai.

Pavyzdžiui, 2011 m. sausį minimalus darbo užmokestis Latvijoje buvo 877 Lt, Rumunijoje – 490 Lt, o Bulgarijoje – 424 Lt neatskaičius mokesčių. Didžiausias tarp Baltijos šalių minimalus atlyginimas buvo Estijoje – 959 Lt.

Minimalus atlyginimas paskutinį kartą didintas 2008 m. sausį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją