Daugelis bendrovių praneša, kad užsitęsus Ukrainos-Rusijos konfliktui, jų pardavimai sulėtėjo, kai kurias atvejais, tenka net uždaryti parduotuves. Kai kurių bendrovių akcijų kaina nuo metų pradžios ženkliai nusmuko.

Tvyranti šaltojo karo įtampa ir vis plečiamos sankcijos skaudžiai smogia šioms bendrovėms, nes Jungtinių valstijų ir Europos šalių vadovai kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl gilėjančios krizės ir smurto Ukrainoje.

Žemiau pateikiamas sąrašas garsiausių bendrovių, kurios labiausiai nukentėjo dėl konflikto:

1. "McDonald's": Rusijos pareigūnai ir priežiūros tarnybos ėmėsi griežtų priemonių prieš greitojo maisto restoranų tinklą. Šią savaitę Rusija Maskvoje uždarė keturis JAV greito maisto restoranų tinklo "McDonald's" filialus. Kaip rašo valstybinė žiniasklaida, Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba "Rospotrebnadzor" tikrins filialus dėl galimų maisto standartų pažeidimų.

Greitojo maisto restoranas „Wendy's“ (WEN) neseniai buvo priverstas pasitraukti iš Rusijos dėl pasikeitimų jo vietinės partnerės "Wenrus" vadovybėje, kaip teigia WEN. "Wendy's" savo verslo operacijas Rusijoje vykdė nuo 2011 metų.

2. "Coca-Cola": JAV vaisvandenių gamintoja "Coca-Cola" šią savaitę pranešė, kad jos ketvirtiniai pardavimai Rusijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje sumažėjo maždaug 5 procentais. JAV gėrimų milžinė dėl tokių prastų rodiklių kaltino "ekonominį nestabilumą regione", nors pasauliniai "Coca-Cola" pardavimai padidėjo 3 procentais.

„Carlsberg“
3. "Carlsberg": Danijos alaus gamintoja "Carlsberg" šią savaitę perspėjo, kad jos metiniai rezultatai bus silpnesni nei prognozuota, nes paklausa Rusijoje silpsta. "Carlsberg" (CABGY) vertinimu, alaus pardavimai Rusijoje per pirmuosius šešis 2014 metų mėnesius sumažėjo 7 proc. dėl neapibrėžtos ekonominės situacijos šalyje, dėl to Danijos alaus koncernas neišvengiamai praras rinkos dalį. "Carlsberg" yra populiariausias alus beveik visoje Rusijoje. Koncerno akcijų vertė nuo metų pradžios nukrito 15 procentų.

4. "Adidas": liepos pabaigoje Vokietijos sportinės aprangos gamintoja "Adidas" paskelbė uždaranti parduotuves ir karpanti plėtros planus Rusijoje. Kaip tvirtina bendrovė, "įtampa regione" pakenkė vartojimui, o Rusijos rublio nuvertėjimas nusmukdė pelningumą. Vokietijos gamintojos akcijos nuo 2014 metų pradžios atpigo 37 procentais.

5. "Volkswagen": Vokietijos automobilių gamintoja "Volkswagen" (VW) teigia, kad dėl politinės įtampos Rusijoje jos gaminamų automobilių pardavimai šioje šalyje per pirmuosius šių metų šešis mėnesius sumažėjo 8 procentais; gamintojos duomenimis, šių metų liepą pardavimai sumažėjo maždaug 25 proc. "Volkswagen: (VLKAY) akcijų vertė nuo metų pradžios nukrito 13 procentų.

6. "Ford": silpstantis rublis ir lėtėjantys pardavimai Rusijoje pakenkė ir JAV automobilių gamintojos "Ford Motor Co" rezultatams.

7. "Renault": Prancūzų automobilių gamintoja "Renault" perspėjo investuotojus apie ženkliai sumažėjusius pardavimus Rusijoje ir kitose besivystančiose rinkose. Rusija yra trečia didžiausia "Renault" (RNSDF) rinka pagal pardavimus.

8. BP: Didžiosios Britanijos naftos milžinė BP, valdanti didelį "Rosneft", didžiausios Rusijos naftos bendrovės, akcijų paketą, perspėjo, kad griežtesnės JAV sankcijos pakenks naftos gavybos grupės rezultatams. Investuotojai taip pat nerimauja dėl kitų energetikos bendrovių, tarp jų "Total" (TOT) ir "Exxon Mobil" (XOM), palaikančių glaudžius verslo ryšius su Rusija.

9. "Societe Generale": Prancūzijos bankų grupės "Societe Generale" (SocGen) Rusijoje veikiančio padalinio pelnas antrąjį šių metų ketvirtį sumažėjo 36 procentais.

10. "Danone": Prancūzijos maisto pramonės bendrovės "Danone" duomenimis, pirmojo pusmečio rezultatams neigiamos įtakos turėjo nuvertėjęs Rusijos rublis, kaip ir tai, kad bendrovė buvusi priversta didinti kai kurių savo gaminamų maisto produktų kainas Rusijoje dėl aukštos infliacijos.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)