„Vadovas ar savininkas atsakingas ne tik už produktus, jų gamybą, bet ir už klientus: ar jie buvo pasitikti tinkamai, ar maistas buvo atneštas ir pristatytas laiku, taip pat už jaukią ir malonią aplinką, atmosferą, patalpų ir pastatų priežiūrą, visų taisyklių laikymąsi, – sako verslininkė, patyrusi, kad rūpėti turi viskas ir tik įdėjus daug darbo pasiekiamas net menkiausias, tačiau palankus rezultatas. – Svarbiausia būti atsidavusiam savo darbui ir idėjai, priimti visus išbandymus, tik ne pernelyg asmeniškai.“

Matulevičiūtė ketvirtus metus vadovauja sostinėje veikiančiam, mamos įkurtam restoranui, dėl savo svajonės palikusi stabilų darbą ir gyvenimą Pietų Korėjoje.

Gyvenimas ir darbas Azijoje bei pabaigtos restoranų ir viešbučių administravimo studijos Šveicarijoje tik sustiprino jos norą kurti savo verslą sveiko maisto srityje.

„Gyvenimas skirtinguose žemynuose ir galimybė keliauti natūraliai paskatino domėtis etninėmis ir nacionalinėmis tų šalių virtuvėmis, taip pat naudoti visiškai naujas sudedamąsias dalis patiekaluose, mokytis gaminti kitokį maistą ir jį derinti. Domėjausi ir mokiausi apie žmonių kūno tipus, mitybos poveikį sveikatai, skirtingų kraštų virtuvių mastą ir visa tai mėginau savo virtuvėje“, – apie verslo pradžią pasakoja jauna moteris.

Pritariant gamybos vadovei, A. Matulevičiūtė savo kulinarinius eksperimentus pamažu išdrįso perkelti į šeimos restorano virtuvę. Mažoje patalpėlėje pradėjo bandyti gamintis sveikus produktus.

„Viena tiek nebūčiau padariusi, – sako ji, dėkinga idėją įgyvendinti padėjusiai gamybos vadovei Tatjanai. – Atradome neišsenkamą nišą ir kartu iššūkį – sveiko ir, svarbiausia, skanaus maisto gamybą. Ši sritis pilna atradimų, tik reikia nepritrūkti motyvacijos ir jėgų maksimaliai ištobulinti kiekvieną produktą.

Mano nuomone, maistas turi būti ne tik sveikas, bet ir skanus, patikti daugumai ir visokio amžiaus žmonėms, taip pat būti pagamintas atsakingai ir parduotas tinkamomis vartotojui kainomis. Tokia būtų šio verslo idėja.“

Sveiko maisto šalininkė ir kūrėja A. Matulevičiūtė mano, kad dirbant savo versle svarbu neišsižadėti idėjos ir nuolatos ją tobulinti, nuveikti visus darbus iki galo, išklausyti kitų nuomonę, bet laikytis savosios.

„Vis tiek eik savo keliu ir būk juo tikras, net jei kartais kyla dvejonių. Klaidų nebijau, nes tai neišvengiama. Įranga lūžta, įmonės bankrutuoja, žmonės išeina ar padaro ne taip, kaip reikėtų...“ – atsiradus nenumatytų aplinkybių, A. Matulevičiūtė visuomet pirmiausia stengiasi išsiaiškinti klaidas ir sumažinti jų pasekmes bei jų nebekartoti. Pamini ir kitą svarbų iššūkį – surasti žmones, kurie supranta ir įsijaučia į tavo idėją bei netaupo savęs siekdami geriausių rezultatų.

Pasak pašnekovės, dirbant savo versle, sunku išlaikyti poilsio ir darbo pusiausvyrą, nes tik nudirbtas laikas laikomas naudingu laiku, iš tiesų deramai nepailsėjus sumažėja ir efektyvumas. Tačiau, kai darbas yra kaip pomėgis, tai pateisinama. „Dirbti mėgstamoje srityje tiesiog gera“, – sako A. Matulevičiūtė.

Kad verslas klestėtų, jos nuomone, reikia atsidavimo ir tikėjimo idėja, teisingo ekonomi-nio požiūrio, daug darbo, neišsenkančios motyvacijos, tinkamų žmonių šalia, ilgalaikės strategijos ir rinkodaros, tos srities rinkos sekimo ir išmanymo, nebijoti atsakomybės, priimti verslą kaip dovaną ir nesėkmių nepriimti asmeniškai.

TOP 50 inovatyviausių jaunų verslų, sukurtų moterų” iniciatyvos ėmėsi „BZN start“ kartu su partneriais: naujienų portalu „Delfi“, „Žinių radiju“„Swedbank“, AB, „BIOK la-boratorija“, ir Mykolo Romerio universitetu. Susipažinti su visomis šio projekto dalyvėmis ir balsuoti už labiausiai patikusias idėjas galite svetainėje iki birželio 2 d. O jaunų verslų įkūrėjas, jau kviečiame registruotis į kitų metų sąrašą.