"Tai yra sveikintinas žingsnis. Kol kas oficialaus rašto apie draudimo panaikinimą negavome, tačiau toks raštas nebuvo gautas ir uždraudus pieno produktų importą. Tikimės, kad ateityje greit išgirdime naujienų ir apie kitų įmonių draudimų panaikinimą. Duotas leidimas parodo, kad "Rospotrebnadzor" įsitikino, kad mūsų produktai yra saugūs“, - BNS per atstovę spaudai Ramunę Visockytę sakė žemės ūkio ministras.

Rusijos muitinės spaudos tarnyba BNS atsisakė suteikti tikslesnę informaciją, kada "Pieno žvaigždžių" produkcijai bus atverta Rusijos siena.

"Šiuo metu to nekomentuosime", - BNS sakė Rusijos muitinėje.

Tikslesnės informacijos apie embargo atšaukimą neturėjo ir Lietuvos žemės ūkio atašė Rusijoje Inara Zarienė.

"Tiek ir žinome, kiek oficialiai paskelbė "Rospotrebnadzor". Galima tik spėti, kad draudimas gali būti atšaukiamas laipsniškai", - BNS sakė ji.

Su "Rospotrebnadzor" atstovais BNS antradienį nepavyko susisiekti, situacijos nekomentavo ir šiuo metu atostogaujantis premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Antanas Vinkus, kuris rudenį Maskvoje derėjosi dėl lietuviškų pieno produktų embargo atšaukimo.

„Pieno žvaigždės“ pranešime teigia, kad „produkcijos eksportą į Rusiją atnaujins kaip įmanoma greičiau.

„Džiaugiamės naujiena dėl mūsų bendrovės produkcijos eksporto į Rusiją atnaujinimo – kaimyninės šalies rinka mūsų bendrovei yra labai svarbi. Esame labai dėkingi Lietuvos Vyriausybei už konstruktyvų bendradarbiavimą su Rusijos tarnybos atstovais dėl pieno produktų importo į Rusiją draudimo atšaukimo. Dėkojame už didelį indėlį šiame procese Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjui Antanui Vinkui ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriui Jonui Miliui”, rašoma įmonės pranešime.

"Rospotrebnadzor" pranešė, jog sprendimas priimtas, atsižvelgus į gruodžio 17-osios derybų rezultatus - pateiktą informaciją apie papildomas priemones, įgyvendinant Rusijos keliamus mikrobiologinius reikalavimus bei sugriežtinant gamybos kontrolę. "Rospotrebnadzor" buvo informuota apie priemonės, užtikrinant pakuotės hermetiškumą bei keitimą, taip pat užrašų ant produkto ir jo sudėties atitikimą.

Produkcijos į Rusiją jau beveik 3 mėnesius negali eksportuoti visos 4 didžiausios šalies pieno perdirbimo įmonės - "Rokiškio sūris", " Pieno žvaigždės", "Žemaitijos pienas" ir Vilkyškių pieninė, Rusijoje gaudavusios iki 40 proc. savo pajamų. Kai kurios bendrovės šiuo metu gamina daugiau sūrių, aktyviau prekiauja Vakarų Europoje.

"Rokiškio sūrio" valdybos pirmininkas Dalius Trumpa pirmadienį BNS sakė, kad įmonės produkcija, panaikinus draudimą, Rusijos prekybos centrus galėtų pasiekti per maždaug 2 savaites - tiek laiko prireiktų susitarti su partneriais dėl prekybos atnaujinimo.

"Rospotrebnadzor" nurodymu lietuviškos pieno produkcijos importas į Rusiją sustabdytas spalio 7-ąją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)