Tačiau pataisas svarstęs Biudžeto ir finansų komitetas pritarė tik dėl jų didinimo kitąmet. Be to, jis nusprendė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad ši įvertintų pataisas korupcijos požiūriu.

Paklaustas apie komitete priimtus sprendimu jo pirmininkas Stasys Jakeliūnas DELFI sakė:

„Sprendimas buvo pritarti iniciatorių siūlymui, taip pat Vyriausybės nutarimui, bet ta dalimi, kuri yra susijusi su akcizų didinimu 2017 m. Dėl vėlesnių metų sprendimų nepriėmėme, tai reiškia, kad prie to klausimo, čia jau interpretuoju pats, bus grįžta kitąmet“.

Politiko teigimu, dėl kitų alkoholio akcizo didinimo etapų ateityje Biudžeto ir finansų komitete (BFK) nieko nenuspręsta dėl kilusių ginčų.

„Kilo daug diskusijų, daug nuomonių, ir tarp verslo atstovų, ir BFK narių nuomonės buvo įvairios – kaip tai paveiks rinką, gamintojus, patį vartojimą.

Taigi, nusprendėme tolesnių metų nesvarstyti, o prie to grįšime, kai turėsime daugiau informacijos iš rinkos ir apie vartojimą, taip pat iš kitų šalių, nes Estija, berods, irgi inicijuoja panašius procesus dėl akcizo suvienodinimo alkoholiniams gėrimams. Žiūrėsime, ką Latvija, ką Lenkija planuoja daryti. Matyt, kalbėsime su jais ir viską įvertinę planuosime tolimesnius sprendimus“, – sakė jis.

S. Jakeliūno teigimu, kai pasiūlius kai kuriems BFK nariams nuspręsta kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad ši įvertintų įstatymo pataisas korupcijos požiūriu, ar tai nesusiję su kieno nors kokiais nors interesais:

„Argumentuojant buvo galima manyti (bent jau iš tų žmonių, kurie siūlė šią iniciatyvą), kad su šiomis iniciatyvomis kažkas gali atstovauti kieno nors, kokio nors verslo interesams“.

Politikas teigė, kad balsuojant dėl kreipimosi jis susilaikė. Tačiau raštą jis jau pasirašė ir oficialiai komiteto vardu paprašė, kad STT iki antradienio posėdžio pateiktų vertinimą.

Kreipimąsi į STT inicijavo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Andrius Kubilius. Paklaustas, kodėl pasiūlė tai padaryti, DELFI jis sakė:

„Visų pirma dėl to, kad pats įstatymo projektas, mano įsitikinimu, jis yra toks labai palankus vienai pusei – tai yra tiems, kas Lietuvoje gamina ir pardavinėja stiprų alkoholį.

Viena iš tokių stiprių gamintojų yra ir „MG Baltic“ grupė. Šioje vietoje, žinant ir visas istorijas, ir tokio įstatymo „stūmimą“ nepaisant visų argumentų, kad tai iš tiesų gali paveikti ir pačią alkoholio vartojimo struktūrą Lietuvoje. Niekas į tai neįsiklauso tai aš ir pasiūliau kreiptis ir atlikti tokio įstatymo projekto antikorupcinį tyrimą. Didžioji dalis komiteto narių tam pritarė, bet nežinau, ar tai bus padaryta iki to, kai įstatymas bus svarstomas Seime“.

Politikas taip pat sakė, kad kartu su kolegomis kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją:

„Komiteto pirmininkas taip „stumia buldozeriu“ įstatymo priėmimą, kad net įstatymas buvo priimtas su paties pirmininko pasiūlytomis žodinėmis pataisomis, nors Statutas reikalauja, kad visos pataisos, kurios svarstomos komitetuose, būtų raštu įregistruotos sekretoriate“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)