2010 metų forumui, prasidedančiam trečiadienį, bus būdinga tai, kad į jį vėl grįžta bankininkai. Tuo tarpu žymiausių pasaulio valstybinių veikėjų, priešingai, bus mažiau.

Finansininkai pamažu atkovoja Davosą, ir šįkart jiems yra dėl ko kovoti: įsitikinę, kad bankai vis dėlto išgyveno, politikai pradėjo mąstyti apie griežtas reformas sektoriuje. Įtikinti reguliuotojus atsisakyti savo planų Davose vargu ar pavyks, bet pelnyti taškų kovoje dėl viešosios nuomonės, kuri dabar bankininkams aiškiai nepalanki, finansininkai pamėgins.

Dabar bankų pozicijos pažeidžiamos: kai buvo paskelbta apie milijardines premijas pasibaigus 2009 metams, kurie buvo jiems pelningi daugiausia dėl to, kad jie gavo įvairių formų valstybių paramą, bendras finansininkų įvaizdis netapo patrauklesnis pasaulio visuomenės akyse.

"Jeigu dabar svarbiausia - bankų vadovų kompensaciniai paketai, Davose yra puiki galimybė išeiti ir pasakyti: "Štai mūsų argumentai". Jūs turite atvažiuoti ir pateikti juos", - pataria bankininkams viešųjų ryšių bendrovės "Edelman" prezidentas Richardas Edelmanas, kurio žodžius cituoja įtakingas JAV verslo dienraštis "The Wall Street Jornal".

"Kuklumas ir dar kartą kuklumas", - savo ruožtu pataria "Weber Shandwick" vyriausioji strategė reputacijos klausimais Leslie Gaines-Ross.

"Bankininkams nevertėtų patekti į fotokamerų objektyvus, kai jie slidinės arba bus su taure rankoje. Jie turi pasinaudoti paprastais oro reisais ir važinėti automobiliais po du ar tris", - štai jos patarimas, kaip pagerinti finansininkų įvaizdį pokriziniu laikotarpiu.

Politikai

Pernai Davosas vykstant forumui buvo panašus į pasaulinę sostinę - į jį buvo atvažiavę daugiau kaip 40 valstybių vadovai, tarp jų Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, jo kolega iš Kinijos Wen Jiabao, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir britų premjeras Gordonas Brownas.

Šįkart programoje nurodyta dvigubai mažiau pasaulio veikėjų, ir tarp jų nėra nei V.Putino, nei G.Browno, nei Wen Jiabao. Davoso statusą šiemet palaikys Prancūzijos prezidentas Nikolas Sarkozy, Ispanijos, Brazilijos, Meksikos, Lenkijos, PAR, Azerbaidžano ir dar kai kurių šalių politiniai lyderiai. Rusijos vadovybei šįkart atstovaus vicepremjeras, finansų ministras Aleksejus Kudrinas.

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas drauge su Pasaulinio ekonomikos forumo steigėju Klausu Schwabu surengs specialią sesiją, skirtą tragedijai Haityje.

Tarp "sugrįžusių bankininkų" bus "Citigroup", "Morgan Stanley", "Bank of America", "Deutsche Bank", "Barclays", "Credit Suisse", UBS, HSBC, "Societe Generale", "Nomura", "Unicredit" ir kitų didžiausių pasaulio finansinių organizacijų vadovai.

"Guru" vaidmuo antrus metus iš eilės teks žymiam finansininkui ir filantropui George`ui Sorosui ir pasaulinė finansų krizę išpranašavusiam Niujorko universiteto profesoriui Nourieliui Roubini.

Pageidaujantieji praturtinti savo kultūrinį bagažą galės pasiklausyti nuolatinio forumo dalyvio, literato Paulo Coelho kalbos, tai pat aptarti milžiniško populiarumo sulaukusį mokslinės fantastikos filmą "Įsikūnijimas" (Avatar) su jo kūrėju Jamesu Cameronu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją