AIIB, vienų laikomas atsvara, o kitų – iššūkiu ilgiau veikiančioms institucijoms, kaip Pasaulio bankas ir Azijos plėtros bankas, yra įtariai vertinamas Jungtinių Valstijų, nors kai kurios Vašingtono sąjungininkės Europoje, tarp jų Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Italija jau paskelbė tapsiančios šio banko narėmis.

Savo pasiruošimą prisijungti taip pat yra paskelbusios kai kurios kitos šalys, tarp jų Turkija ir Pietų Korėja.

Brazilija, kuri yra itin svarbi Kinijos prekybos partnerė, penktadienį irgi paskelbė prisijungsianti, sakydama, kad tam nekeliamos jokios išankstinės sąlygos.

„Brazilija labai suinteresuota dalyvauti šioje iniciatyvoje“, – sakoma prezidentės Dilmos Rousseff biuro pranešime.

Rusijos premjero pirmasis pavaduotojas Igoris Šuvalovas, šeštadienį dalyvaudamas forume Boao kurorte Kinijos pietinėje Hainano saloje, sakė, kad jo šalis planuoja įstoti į AIIB, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Tame pačiame forume Australijos finansų ministras Mathias Cormannas sakė, kad jo šalis planuoja pateikti prašymą tapti viena iš šalių steigėjų, rašo „Xinhua“.

Apie Nyderlandų ryžtą prisijungti prie AIIB savo „Facebook“ paskyroje paskelbė premjeras Markas Rutte po susitikimo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Kinijos finansų ministerija anksčiau šeštadienį nurodė, kad Britanija ir Šveicarija buvo oficialiai priimtos AIIB narėmis steigėjomis. Tą pačia dieną Brazilija priėmė Kinijos kvietimą tapti tos institucijos nare.

Finansų ministerijos pranešime sakoma, kad Austrija taip pat pateikė Kinijai prašymą įstoti ir kitus reikalingus dokumentus.

„Turėtume skatinti regioninio finansinio bendradarbiavimo centro kūrimą“, – forume sakė Xi Jinpingas, pridūręs, kad Kinija turėtų „stiprinti pragmatišką bendradarbiavimą valiutų stabilumo, investicijų, finansavimo, skolinimo reitingų ir kitose srityse“.

AIIB laikomas reikšminga kliūtimi JAV pastangoms padidinti savo įtaką Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, Vašingtonui siekiant sukurti atsvarą Kinijos didėjančiam finansiniam autoritetui ir ryžtingai politikai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)