Buvusio Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko inicijuota oro bendrovė „Air Lituanica“ gyveno ne tik didinant įstatinį kapitalą Vilniaus miesto savivaldybės turtu, bet ir prie išgyvenimo prisidedant sostinės šilumos tinklų savininkui Vilniaus miesto šilumos tinklams.

Portalo DELFI žiniomis, šių metų balandžio pradžioje savivaldybės įmonei Vilniaus šilumos tinklams „Air Lituanica“ bendrovė buvo skolinga daugiau nei 2,2 mln. eurų (7,6 mln. Lt). Kad tokie skrydžius nutraukusios bendrovės įsiskolinimai yra Vilniaus šilumos tinklams, patvirtina ir šilumos tinklų bendrovės vadovas Arūnas Keserauskas.

Akcinės bendrovės atstovas teigė, kad paskolos „Air Lituanica“ buvo suteiktos įmonės valdybos sprendimu.

„Akcininkas (savivaldybė – red.) visada žinojo ir buvo viskas protokoluojama. Kadangi direktorius („Air Lituanicos“ – red.) garantavo, kad pinigai bus grąžinti, nes savivaldybė buvo nusprendusi remti oro linijas“, – kalbėjo A. Keserauskas.

Pasak pašnekovo, daugiau nei 2 mln. eurų siekiančios paskolos oro bendrovei „Air Lituanica“ buvo suteiktos per kelis etapus.

„Aišku, labai gaila pinigų, bet apyvartinių lėšų mums netrūksta. Bet labai negerai, kai prarandami pinigai“, – tikino Vilniaus šilumos tinklų vadovas.

Pasiteiravus, ar Vilniaus šilumos tinklų direktorius negalėjo nesutikti teikti paskolą „Air Lituanica“ bendrovei, A. Keserauskas atsakė: „Jei galvojate, kad mes savo noru kišomės į tuos dalykus, tai labai klystate. Tai yra politiniai sprendimai, kur yra akcininko valia. Kadangi akcininko valia buvo remti bendrovę ir gelbėti, kad tuo metu prireikus finansavimo rasti šaltinių, o paskui įsipareigota mums grąžinti, tai – ne direktoriaus valia. Kadangi akcininko norai tokie buvo, tai mes nematėme galimybės priešintis“.

A. Keserausko teigimu, trumpalaikės paskolos skrydžius nutraukusiai bendrovei buvo suteiktos už palūkanas, siekusias daugiau nei 1 proc.

DELFI primena, kad Vilniaus miesto savivaldybės įsteigta bendrovė „Air Lituanica“ skrydžius nutraukė gegužės 22 d. Nebaigto audito duomenimis pernai bendrovės nuostoliai siekė apie 10 mln. eurų. „Air Lituanica“ skrydžiai nutraukti dėl finansinių problemų naujajai Vilniaus miesto valdžiai nusprendus nebesubsidijuoti pelningai nepradedančių dirbti avialinijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)