56 proc. respondentų mano, kad būtina išlaikyti srityje sutelktas karines pajėgas ir ginkluotę, 19 proc. mano, kad reikia jas padidinti, 8 proc. - sumažinti ir tik 1 proc. pasisakė už karinių pajėgų išvedimą.

Atsakydami į klausimą dėl Kaliningrado srities ateities, 38 proc. respondentų teigė, kad ji liks Rusijos sudėtyje, bet turės ypatingą statusą, 21 proc. palaikė nuomonę, kad Kaliningrado sritis turės tokias pačias teises, kaip ir kitos Rusijos sritys, 19 proc. mano, kad nors sritis ir liks Rusijos sudėtyje, ji gyvuos savarankiškai.

5 proc. apklaustųjų mano, kad Kaliningrado sritis taps savarankiška valstybe, 3 proc. - bus grąžinta Vokietijai.

Apklausos duomenimis, 54 proc. respondentų pasisakė už ekonominių ryšių palaikymą su Lenkija ir Vokietija, 53 proc. - su Lietuva. Prieš porą metų šie skaičiai atitinkamai buvo 49, 60 ir 49 proc.

27 proc. šių metų apklausos dalyvių mano, kad Kaliningrado sritis turi bendradarbiauti su Baltarusija, 26 proc. - su Europos Sąjungos (ES) šalimis, 11 proc. pasisakė už ekonominius santykius su Ukraina, 9 proc. - su JAV.

Šiuo metu Lietuva yra pirmoje vietoje pagal investicijas Kaliningrado srityje. Joje dabar veikia 498 įmonės, kurių įsteigime dalyvavo lietuviškas kapitalas. Šios įmonės sudaro beveik 28 proc. visų srityje dirbančių bendrovių.

30 proc. apklausos dalyvių teigė važinėjantys į Lietuvą ar į Lenkiją, 26 proc. - į Rusiją, 15 proc. važiuoja į Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalis, 6 proc. - į ES valstybes. Niekur nevažiuoja 23 proc. Kaliningrado srities gyventojų, 15 proc. šiame regione gimusių asmenų niekada nebuvo "didžiojoje Rusijoje".

Jei būtų surengtas referendumas dėl Kaliningrado pavadinimo, 78 proc. apklaustųjų teigė jame palaikysiantys dabartinį miesto vardą, 9 proc. paremtų Kenigsbergo (Karaliaučiaus) pavadinimą.

Dienraštis "Kaliningrado tiesa" atkreipia dėmesį, kad nors srityje gyvena įvairių tautybių žmonės, apklausos duomenimis, dauguma Kaliningrado srities gyventojų laiko save rusais.

Statistikos duomenimis, 78,5 proc. srities gyventojų yra rusai, 8,5 proc. - baltarusiai, 7,3 proc. - ukrainiečiai, 2 proc. - lietuviai. Taip pat Kaliningrado srityje gyvena lenkų, totorių, vokiečių, žydų ir kitų tautybių žmonių.

Pasak "Kaliningrado tiesos", apklausa atlikta, siekiant išsiaiškinti Kaliningrado srities gyventojų požiūrį regiono ir savo pačių ateitį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją