Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad mūsų šalyje beveik dešimtmetį galioja gyvų žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektuose taisyklės. Jose numatyti ne tik prekybos gyvomis žuvimis, bet ir jų svaiginimo, skrodimo, gyvų ir išskrostų žuvų ženklinimo bei jų atliekų tvarkymo reikalavimai.

Pavyzdžiui, pagal nustatytas taisykles vienam kubiniam metrui vandens negali būti daugiau kaip 180 kg karpių, plačiakakčių – 100 kg, upėtakių – 50 kg, teigiama pranešime spaudai.

Pasak VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiojo veterinarijos gydytojo Giedriaus Blekaičio, žuvys jaučia skausmą, vandenyje ištirpusio deguonies poreikį, patiria stresą ir išgąstį, todėl joms privalu sudaryti tinkamas sąlygas – galimybę plaukioti, gauti pakankamai deguonies.

Žuvys parduotuvių akvariumuose turi būti nesužalotos ir gyvybingos, joms skersti privalo būti įrengtos specialios vietos, aprūpintos reikalinga įranga.

VMVT inspektoriai, tirdami vartotojų skundus, šiais metais nustatė 4 atvejus Marijampolėje ir Vilniuje, kuomet buvo pažeisti gyvų žuvų laikymo reikalavimai. Visais atvejais akvariumuose buvo prileista per daug žuvų. Tokie pažeidimai paprastai ištaisomi vietoje, tiesiog prekybininkai įpareigojami išgaudyti žuvų perteklių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)