Ši veikla populiaresnė tarp vyresnio amžiaus žmonių: kas trečias – ketvirtas (29 proc.) ją pasirinkęs – nedirbantis, vyresnis kaip 50 metų amžiaus, o jaunimas iki 29 metų sudaro mažiau nei 15 proc., teigiama Lietuvos darbo biržos pranešime spaudai.

Tarp asmenų, įsigijusių lengvatinius verslo liudijimus, dominuoja kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliarumų, prekybos ne maisto produktais, statybos baigimo apdailos ir valymo, variklinių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto, specialiųjų statybos darbų, drabužių siuvimo ir taisymo veiklos.

Sausį darbo ieškantys žmonės galėjo rinktis iš daugiau nei 23,7 tūkst. įvairių siūlomų darbų. Darbdaviai įregistravo 771 daugiau darbo pasiūlymų nei prieš mėnesį ir 2,4 tūkst. daugiau nei 2016 metų tuo pačiu laikotarpiu. Labiausiai darbo pasiūlymų augo suvirintojams, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojams, reklamos ir rinkodaros specialistams, administravimo sekretoriams, siuvėjams, dažytojams.

Pirmąjį metų mėnesį užimtumas suteiktas 14,7 tūkst. darbo ieškančių žmonių – padėta įsidarbinti 12,9 tūkst. ir 1,7 tūkst. nusiųsta į aktyvios darbo rinkos priemones. Daugiausia – beveik 1,1 tūkst. pradėjo mokytis darbo rinkoje paklausių profesijų ir 432 asmenys dalyvavo remiamo įdarbinimo priemonėse.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, vasario 1 d. šalyje buvo 155,2 tūkst. nedirbančių gyventojų – jie sudarė 8,7 proc. visų šalies darbingo amžiaus gyventojų. Per mėnesį jų skaičius padidėjo 0,2 proc. punkto, tačiau tai 14,2 tūkst. mažiau nei pernai analogišku laikotarpiu.

Kaip įprastai, sausį padidėjęs norinčiųjų dirbti savarankiškai ir gauti paramą įsigyjant verslo liudijimą srautas tradiciškai paaugina ir registruotų nedirbančių gyventojų skaičių. Darbo pasiūla sausį ketvirtadaliu buvo didesnė nei gruodį – į teritorines darbo biržas kreipėsi 26,9 tūkst. darbo ieškančių žmonių.

Daugiausia nedirbančių darbingo amžiaus gyventojų buvo Lazdijuose – 16,6 proc., Ignalinoje – 16 proc. ir Zarasuose – 15,6 proc. rajonų savivaldybėse. Mažiausiai – Birštone – 5 proc., Elektrėnuose – 5,4 proc. ir Šiauliuose – 5,6 proc. Tarp didmiesčių didžiausiu darbo ieškančių žmonių skaičiumi išsiskiria Panevėžys – 7,8 proc.