Vien Kaune netekti darbo gali 10 proc. daugiau žmonių nei pernai. Kai kuriems, nepaklausias profesijas turintiems ir darbo rinkoje norintiems įsitvirtinti žmonėms, teks persikvalifikuoti.

Kauno teritorinė darbo birža šiemet jau gavo septynis pranešimus apie planuojamas atleisti darbuotojų grupes. Nors tiek pat pranešimų buvo ir pernai, šiemet planuojama atleisti 10 proc. darbuotojų daugiau. Vien lapkritį Darbo biržą pasiekė keturi tokie pranešimai.

Du iš jų atkeliavo iš reorganizuojamų sporto mokyklų. Jose įspėjimus gavo 135 darbuotojai.

„Sujungus Centro mokyklą su Vilties mokykla bus palikti 38 etatai aptarnaujančio personalo, jeigu per abi mokyklas buvo 59,5 etato, tai realiai atsileis kažkiek žmonių“, – sako Kauno sav. Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas.

Centro sporto mokyklos direktorė sako, kad ne visi iš įspėjimus gavusių darbuotojų bus atleisti. Neramiausiai šventes pasitiks mokyklų administracijos darbuotojai ir aptarnaujantis personalas, o treneriai, žadama, dirbs kaip dirbę.

„Žmonės jau po truputį susigyvena, bet nuotaika tokia slogi su dideliu nepasitikėjimu, kadangi nėra tikro aiškumo. Yra tokia informacija sąlyginai, jeigu bus darbo vieta palikta ir jeigu jūs sutiksite dirbti, tai turbūt sutiktų visi, bet, jeigu nebus darbo vietos, bus sprendžiami kaip ir atleidimo klausimai“, – aiškina Kauno centro sporto mokyklos direktorė Saulė Malinauskienė.

Tačiau ne visiems darbo netekusiems žmonėms Darbo birža pasiūlys panašaus pobūdžio darbą.

Kai kuriems teks persikvalifikuoti ar ieškoti kitų galimybių. Kiek lengviau darbo ras vienos bankrutuojančios, nestandartinius gaminius gaminusios bendrovės darbuotojai.

„Pavyzdžiui, šioje įmonėje visi darbuotojai turi gana paklausias profesijas darbo rinkoje, kaip šaltkalviai, įrankininkai, inžinieriai, mechanikai, tai jie tikrai šiandien darbo rinkoje yra paklausūs ir jiems nebus sudėtinga integruotis į darbo rinką.

O tie, kurie turi nepaklausias profesijas, aišku, mes kalbamės individualiai, siūlome persikvalifikuoti ar kitas darbo rinkos politikos priemones“, – tikina Kauno teritorinės darbo biržos Darbo su darbdaviais skyriaus vedėja Danguolė Galinienė.

Tendencijos panašios visoje Lietuvoje. Per 11 šių metų mėnesių Darbo birža gavo 43 pranešimus apie planuojamas atleisti darbuotojų grupes. Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu šiemet planuojama atleisti kone 1,5 karto darbuotojų daugiau nei pernai.