Jau anksčiau skelbta, kad kai kurie prekybos tinklai Didžiojoje Britanijoje riboja aisbergo salotų ir brokolių pardavimą pirkėjams. Pavyzdžiui, vienas pirkėjas gali įsigyti iki trijų vienetų šių daržovių.
Lietuvoje taip pat jaučiamas prasto derliaus poveikis.

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė spaudai Giedrė Bielskytė DELFI pripažino, kad jau antra savaitė jaučiamas nesezoninių įvežtinių daržovių trūkumas, o kai kurių kainos pašoko 50 proc.

„Dėl Italiją ir Ispaniją nusiaubusios stichijos jaučiame kai kurių nesezoninių daržovių trūkumą. Minėti regionai turi šių daržovių, bet jie siūlo tokia kaina, kad mes manome, jog Lietuvoje jų tokia kaina neparduotume, taigi tiekimas vyksta su pertrūkiais“, - DELFI sakė ji.

Atšiaurios gamtos sąlygos Ispanijoje labiausiai kirto per cukinijų, brokolių, kalafiorų, aisbergo salotų, šparaginių pupelių, vynuogių derlių, todėl gali būti, kad kai kuriose tinklo parduotuvės pirkėjai jų gali nerasti. Be to, minimų daržovių kainos pakilo apie 50 proc.

„Bandome atsivežti iš kitų šalių, bet nėra taip paprasta. Pavyzdžiui, kai kurių daržovių bandome atsivežti iš Turkijos, tačiau jie negali užtikrinti norimų kokybinių kriterijų. Tačiau lietuviškų daržovių derlius, pavyzdžiui, bulvių, morkų, svogūnų buvo labai paikus, jų tikrai nepritrūksime. Taip pat siūlome vietoj nesezoninių minėtų įvežtinių daržovių rinktis šaldytas, kurios tikrai būna ne prastesnės kokybės“, - komentavo R. Bielskytė.

Pasak jos, pirmadienį kolegos kalbėjo, kad kalafiorų tiekimas jau turėtų vykti be trukdžių - pavyko rasti tiekėjų.

Prekybos tinklą „Maxima“ valdančios bendrovės „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Dantė sakė, jog „Maximoje“ daržovių netrūksta, nes iš anksto buvo pasirūpinta alternatyviais tiekėjais.

„Šiuo metu „Maxima“ parduotuvėse vaisių ir daržovių trūkumo nejaučiame, užsakymais pasirūpinome ir tiekėjus informavome iš anksto, todėl pirkėjai parduotuvėse ras visas reikalingas daržoves ar vaisius. Taip pat kritiniu atveju kai kurių rūšių daržovėms esame numatę alternatyvius tiekėjus“, – BNS teigė R. Dantė.

„Kauno vaisių ir daržovių prekybos“ pirkimų vadybininkė Giedrė Mikutavičiūtė naujienų agentūrai BNS sakė, kad brangsta pomidorai, salotos, agurkai, cukinijos, baklažanai ir saldžiosios paprikos, o aisbergo salotų įmonė nebeimportuoja.

Šiuo metu iš Ispanijos importuojamų daržovių kainos yra išaugusios maždaug 20–30 proc., palyginti su 2016 metų pabaiga.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę pranešta, kad Jungtinėje Karalystėje dėl blogo derliaus prekybos centrai riboja aisbergo salotų ir brokolių pardavimus.

Kai kurių parduotuvių daržovių skyriuose pasirodžiusiose lentelėse teigiama, kad dėl daržovių trūkumo pirkėjai negalės įsigyti daugiau nei 3 aisbergo salotų ar brokolių. Taip tikimasi užtikrinti, kad pastarųjų užtektų visiems.

Dėl liūčių bei šalnų Ispanijoje šių daržovių derlius šįmet labai prastas, o neseniai pasirodęs sniegas trukdo jau surinktas daržoves atgabenti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)