Pramogos ir taisyklės naktiniame Osle

Naktinės muzikos pasirinkimas miesto centre išties didelis – nuo raminančios klasikinės muzikos iki sunkiojo metalo, kuriuo, iš pirmo žvilgsnio, vietiniai niekaip nepasisotina. Patogumo dėlei pagriebti bilietus į praktiškai bet kurį gyvo garso pasirodymą, galima tiesiog pašte. Barai ir klubai yra įrengti taip, kad skatintų bendrauti.

Norvegijoje nėra leidžiama rūkyti patalpos viduje, todėl daugelis susitinka ir šnekučiuojasi prie barų ir klubų. Iki vidurnakčio klubai ir barai būna sausakimši. Tačiau viskas užsidaro pusę trijų nakties ir praalkę norvegai bando patekti į greito maisto parduotuves. Sakoma, jei oras yra geras, geriausia švęsti „Grünerløkka“ parke.

Naktinėjantiems Oslo gatvėse, svarbu įsidėmėti, kad Norvegijoje nėra legalu gerti gatvėje. Baudos nesilaikantiesiems viešosios tvarkos taisyklių yra didelės. Vienintelė šios taisyklės išimtis yra „Grünerløkka“ parkas vasarą, vis dėlto, svarbu atkreipti dėmesį, kad toks elgesys vis tiek nėra legalus.

Darbas naktiniuose klubuose

Dirbantiesiems pamainomis sudaromas darbo grafikas ir pamainos sąrašas pagal savaites ir dienas.

Darbo grafiką ar pamainų sąrašą turi parengti darbdavys kiek įmanoma greičiau, tačiau ne vėliau kaip prieš dvi savaites iki darbo pradžios. Šiame sektoriuje nėra nustatyto standartinio minimalaus darbo užmokesčio.

Dėl to labai svarbu turėti raštišką, aiškią ir nedviprasmišką darbo sutartį, kurioje būtų nurodyta, koks yra jūsų darbo užmokestis.

Jūsų sutartyje taip pat turi būti nurodyta kompensacija už viršvalandžius. Jeigu jūsų darbo užmokestis viršija 10 000 NOK (apie 1 tūkst. eurų) per metus, darbdavys privalo mokėti darbo užmokestį į darbuotojo banko sąskaitą.

Bandomasis laikotarpis taikomas, jei turite raštišką sutartį, kurioje nurodytos bandomojo laikotarpio sąlygos ir ką turi žinoti darbuotojas. Bandomasis laikotarpis negali trukti ilgiau kaip 6 mėnesius. Šis laikotarpis prilygsta įdarbinimui, todėl turite teisę į darbo užmokestį.

Jei neįmanoma palikti savo darbo vietos per pertrauką, ar nėra tinkamos patalpos, kurioje būtų galima būti per pertrauką, darbuotojas turi teisę į apmokamą pertrauką, kuri yra įtraukta į darbo valandų skaičių.

Jeigu dirbate užeigoje, bare ar viešbutyje, jūsų darbdavys privalo turėti sudaręs sutartį su institucija, prižiūrinčia darbuotojų sveikatos būklę.

Informuokite darbuotojų sveikatos tarnybą, paaiškėjus, kad jūsų darbo aplinkoje yra pavojingų veiksnių, kurie jūsų manymu, turėtų būti nedelsiant panaikinti.