Kadangi moteris buvo įsitikinusi, kad vaikai yra svarbiausia, apsispręsti nebuvo sunku. Moteris paliko darbą ir ėmėsi savarankiškos veiklos, kurią įkvėpė meilė vaikams. Pradėjusi nuo knygų rašymo, pašnekovė sėkmės formulę atrado ėmusi kurti lėles.

„Kiek pamenu, aplink mane visada sukiojosi mažyliai. Esu iš gausios šeimos, tad verslo kryptį surasti buvo nesudėtinga. Kadangi turiu pašaukimą rašyti, kūriau knygas vaikams. Jų išleidau ne vieną. Tačiau greitai supratau, kad tai moralinį pasitenkinimą teikiantis užsiėmimas, iš kurio nepragyvensi“, – prisimena L. Krukauskienė.

Aistros paieškos

Anot jos, po to vyko ilgos paieškos. Moteris vėrė papuošalus, išbandė dekupažą ir kūrybą iš molio. Bet rezultatai nedžiugino. Trūko papildomų lėšų, žinių ir aistros.

„Kartą užsukusi į rankdarbių priemonių krautuvėlę pamačiau spalvotą veltinį. Įsigijusi jo pernakt rankomis, nes siuvimo mašina nemokėjau naudotis, pasiuvau pirmą žaislą. Tai ir buvo mano verslo siūlelio pradžia“, – pasakoja vilnietė.

Pradėjusi verslą L. Krukauskienė netrukus suprato – pinigai greitai neateina. Prireikė metų, kol apie jos darbus sužinojo platesnė auditorija.

„Rankdarbių pasaulis – labai subtilus. Turi pelnyti kliento pagarbą, žinomumą ir mokėti bendrauti. Be to, būtinas savitas braižas, antraip paskęsi auksarankių jūroje“, – aiškina pašnekovė, kurios pagrindinis koziris – dviveidės rankų darbo lėlės.

Nors išaugęs žinomumas ir užplūdę užsakymai iš Lietuvos bei užsienio verčia ją suktis kaip vijurką, tačiau moteris toliau dirba viena. „Labai sunku rasti žmogų, kuris galėtų dirbti taip, kaip dirbi pats. Be to, rankdarbiams reikia tam tikrų charakterio savybių. Po ilgai trukusių padėjėjos paieškų nusprendžiau darbuotis viena. Kai kurios mano klientės dėl to labai nu- džiugo“, – sako medvilninių lėlių ir žaislų kūrėja.

Pagavo bangą

L. Krukauskienės teigimu, kol kas dar palyginti nedidelė dalis lietuvių tinkamai vertina rankdarbius ir už juos moka šykščiai. Pavyzdžiui, užsieniečiai moters neretai teiraujasi, ar ji ne per pigiai parduoda lėles. Pašnekovė dėl to nesijaudina ir sako, kad taip yra dėl ekonominių priežasčių ir lietuvių nagingumo.

„Įvertinusi, kad lietuviai mėgsta kurti daiktus savo rankomis, pradėjau filmuoti rankdarbių pamokas. Jos ir padeda, ir parodo, kad šis užsiėmimas sudėtingas procesas, kuriam reikia kantrybės“, – aiškina moteris.

Žvelgdama atgal, ji džiaugiasi, kad pasuko būtent tokio verslo keliu. Ne tik todėl, kad tai širdžiai mielas užsiėmimas, kuriam nereikėjo didelių investicijų, bet ir todėl, kad tam pasirinktas tinkamas laikas. L. Krukauskienės lėlių kūrybos pradžia sutapo su ekologiškumo ir natūralumo populiarėjimu. Ši tendencija padeda moteriai sulaukti vis daugiau užsakymų.

TOP 50 inovatyviausių jaunų verslų, sukurtų moterų” iniciatyvos ėmėsi „BZN start“ kartu su partneriais: naujienų portalu „Delfi“, „Žinių radiju“„Swedbank“, AB, „BIOK laboratorija“, ir Mykolo Romerio universitetu. Susipažinti su visomis šio projekto dalyvėmis ir balsuoti už labiausiai patikusias idėjas galite svetainėje http://www.bznstart.lt/StartupsWomen iki birželio 2 d. O jaunų verslų įkūrėjas, jau kviečiame registruotis į kitų metų sąrašą: http://www.bznstart.lt/surveys/display/2h3q8kgz