„Šią vasarą stebime ir jaunų žmonių, moksleivių aktyvumą, besidomint galimybe įsidarbinti, ir turime kur kas daugiau laisvų darbo vietų negu praėjusiais metais. Bendrą statistiką turėsime kitą savaitę, tačiau jau dabar galiu pasakyti, kad laisvų darbo vietų turime tris kartus daugiau negu praėjusiais metais“, – LRT Radijui teigia Lietuvos darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėjo pavaduotoja D. Liugienė.

Šiuo metu laisvų darbo vietų, į kurias gali pretenduoti darbo vasarą ieškantis jaunimas, sąrašas gana ilgas – net 92 laisvos darbo vietos. „Sakykime, ieškomas automobilių plovėjas-valytojas Klaipėdos rajone, rūšiuotojas – Šiaulių rajone, konditerio asistentas – Vilniuje, pagalbinis statybos darbininkas – Klaipėdos mieste, uogų skynėjas – Kauno rajone, lygintojas – Vilniaus mieste“, – vardija specialistė.

Jos teigimu, laisvų vietų įregistruojama gana daug, nes būtent sezono metu sujudo darbdaviai. Dėl šios priežasties Darbo birža turi galimybę įdarbinti įregistruotus bedarbius, kurių yra apie 150 tūkst. Tačiau darbdaviai, anot D. Liugienės, taip pat mielai renkasi ir jaunus žmones, tik dalis jų pageidauja pilnametystės jau sulaukusių jaunuolių.

„Yra gana griežti reikalavimai dėl darbo saugos. Yra apribojimai dėl darbo laiko. Jaunas vaikas negali dirbti ilgiau nei septynias valandas. Turi būti užtikrinta pietų pertrauka, negali būti viršvalandžių. Taip pat ribojamas darbas, kur yra kenksmingos sąlygos. Jauni vaikai dažnai pageidauja dirbti padavėjais, barmenais, tačiau jie to daryti negali, nes tai yra darbas su alkoholiu ir įstatymas to neleidžia daryti“, – aiškina D. Liugienė.

Bet moksleiviams nepilnamečiams darbų vis dėlto yra, tikina ji. Be to, kaip pažymi LRT Radijo pašnekovė, Darbo birža aktyviai bendradarbiauja su socialiniais partneriais, kurie taip pat padeda jaunimui apie įsidarbinimą sužinoti daugiau.

„Su Valstybine darbo inspekcija rengiame renginius ir vaikams pasakojame apie darbo sutartis, darbuotojų teises, pareigas. Buvo renginių su „Versli Lietuva“ atstovais, kurie pristato verslo pradžiamokslį. Mokiniai ypač domėjosi verslo kūrimo internete galimybėmis. Taip pat buvo organizuojamos kontaktų mugės, kai pakviečiamas darbdavys, kuris pasakoja apie tai, kokių savybių reikia darbuotojams“, – dėsto Darbo biržos specialistė.

Jaunimas, pasak jos, tokiu būdu ne tik susiranda laikiną darbą atostogų metu, bet sykiu turi galimybę susipažinti su konkrečia darbo vieta, pagalvoti apie tai, ar norėtų su ja sieti savo ateitį.

D. Liugienė tikina – jei atostogaujantis moksleivis ateitų į Darbo biržą, jos darbuotojai jam tikrai turėtų ką pasiūlyti. „Tikrai galimybių šiais metais yra kur kas daugiau“, – pabrėžia ji.

Siūlo važiuoti į Palangą – sezonas tik prasideda

Organizacijos, padedančios jaunimui įsidarbinti atostogų metu, „Eurodesk Lietuva“ programos vadovės Agnės Graikšaitės teigimu, norint jaunimui susirasti darbą, tereikia apsišarvuoti kantrybe ir aktyviai ieškoti.

„Darbas pats neateis, todėl reikia įdėti gana daug pastangų ieškant, kreipiantis, bendraujant su būsimais darbdaviais, žiūrint savo pažįstamų rate – gal galimybių yra ten“, – vardija A. Graikšaitė.

Ji pastebi, kad jauni žmonės vasarą nori padirbėti užsienyje. Šiuo metu ten ieškotis darbo, specialistės teigimu, jau per vėlu, tačiau apskritai galimybių tikrai yra – tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

„Pastebime, kad yra daug jaunų žmonių, suinteresuotų darbu vasarą užsienyje. Noras šiek tiek užsidirbti savo pinigėlių, įgauti patirties yra didžiulis. Iš tikrųjų yra smagu, kad atsiranda galimybių ir žmonės gali įsilieti į darbo rinką per atostogų laikotarpį“, – džiaugiasi A. Graikšaitė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Darius Miklovas mano, kad dažnai jaunimas tiesiog nori greitai užsidirbti, tačiau tikrai norinčius dirbti visuomet pastebi darbdaviai.

„Dažniausiai jaunimas nori greitų pinigų, greitai atlikti darbą, gauti pinigus ir išeiti, ypač – vasarą. Manau, kas tikrai nori dirbti, tiesiog rodo tą norą. Manau, kad darbdavys visa tai mato ir pats įvertina situaciją“, – teigia D. Miklovas.

Pasak jo, įvairių darbų prie jūros vis dar yra, nes sezonas tik prasidėjo. „Juk viskas tik prasideda nuo Joninių. [...] Taigi darbų yra, o sezonas – tik prasideda. Kas norite darbo, tiesiog atvažiuokite į Palangą, eikite per kavines, prašykite, siūlykitės“, – pataria Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas.