Fiasko baigėsi antras kauniečių bandymas užsienio investuotojams išnuomoti skolose paskendusią ir nuostolingai dirbančią "Kauno energiją". Priminsime, kad birželį žlugo laikinosios sostinės savivaldybės derybos su ivedijos koncernu "Vattenfall".

Iš energetikos specialistų, politikų bei mokslininkų sudaryta derybų grupė, įvertinusi Prancūzijos bendrovės "Dalkia" pasiūlymus dėl ilgalaikės Kauno šilumos tinklų nuomos, vėlų penktadienio vakarą pasiūlė miesto savivaldybės tarybai nutraukti nuomos konkursą.

"Derybų grupės nuomone, "Dalkios" pateikti siūlymai nesudaro prielaidų su ja pradėti derybas dėl ilgalaikės Kauno miesto šilumos tinklų nuomos", - pareiškė derybų grupės vadovas Arvydas Garbaravičius. Pasak jo, dabar viskas priklauso nuo Kauno miesto valdžios apsisprendimo.

Neabejojama, kad taryba sutiks su derybų grupės nuomone, nes šią grupę sudarantys daugelio savivaldybei vadovaujančių partijų atstovai iš esmės neprieštaravo, kad oficialios derybos su "Dalkia" net nebūtų pradėtos. Jeigu taip atsitiks, bus skelbiamas naujas konkursas dėl miesto šilumos tinklų atnaujinimo bei modernizavimo.

Derybų grupė konstatavo, kad "Dalkia" pozicija projekto atžvilgiu yra nepastovi, be to, bendrovė nevykdo konkurso nuostatų reikalavimų.

Pasak derybininkų, "Dalkia" keletą kartų keitė poziciją dėl šilumos tarifo (nuo 10,44 ct iki 13 ct už kilovatvalandę), nuomos termino (nuo 15 iki 25 m.), investicijų plano pateikimo terminų, be to, sakė, kad derantis nereikia užstato.

"Išvardyti faktai neleidžia pradėti derybų bei verčia kreiptis į miesto tarybą dėl nuomos konkurso nutraukimo", teigiama derybų grupės pranešime.