Penktadienį Kauno miesto savivaldybei išsiųstame laiške bendrovės "Dalkia" derybų grupės vadovas Andreas Greimas teigia, kad Prancūzijos energetikos bendrovė sutinka derėtis remiantis senojo, 1999 metais pateikto pasiūlymo baze, įvedus Kauno vadovų laiške nurodytas korektūras.

"Nors senasis pasiūlymas nebeatitinka šiandienos "Kauno energijos" poreikių, Kauno miesto derybų komisijos taisykles priimame ir sutinkame toliau tęsti pokalbius dėl įmonės nuomos", spaudos konferencijoje penktadienį sakė "Dalkia" atstovas Lietuvoje Andrius Janukonis.

Konkursui pateiktame pasiūlyme buvo numatyta, kad kauniečiai už kilovatvalandę mokės 10,44 cento.

Tačiau, pasak A. Janukonio, į vertinus dabartinę finansinę "Kauno energijos" padėtį ir veiklos rezultatus, dabar siūloma nustatyti 11,8 cento už kilovatvalandę (kWh) šilumos tarifą, neužtikrinant visų bendrovės finansinių įsipareigojimų.

Tarptautinės audito bendrovės "Arthur Andersen" išvadomis, per pastaruosius 28 mėnesius bendrovė patyrė 129 mln. litų nuostolių.

Derėtis dėl "Kauno energijos" nuomos konkurse pateiktų pasiūlymo sąlygų "Dalkia" buvo pakviesta birželio 6 dieną. Prieš tai vykę pokalbiai su Švedijos įmone "Wattenfall" sužlugo.

Liepos pradžioje A. Greimas su Kauno derybų komisija susitarė, kad, siekdama užtikrinti miesto šildymą šį sezoną ir atsižvelgusi į Kauno įmonės finansinę padėtį, Prancūzijos bendrovė parengs naują nuomos pasiūlymą.

Naujajame pasiūlyme "Dalkia" numatė, kad šilumos kaina iki šių metų pabaigos bus 11,98 cento už kWh, o visą kitą nuomos laikotarpį - 12,84 cento už kWh. Dėl sudėtingos Kauno energetikų finansinės padėties numatytą 15 metų nuomos laikotarpį prancūzai prašė pratęsti dar 10-čiai metų.

Trumpalaikius Kauno energetikų įsipareigojimus "Dalkia" siūlė padengti iš 100 mln. litų jų papildytų trūkstamų apyvartos lėšų, o ilgalaikius - pagal paskolų grąžinimo planą, remiantis nuomos mokesčiu.

"Šiame kompleksiniame pasiūlyme buvo numatytos sąlygos, kurios būtų padėjusios išspręsti visas "Kauno energijos" problemas, tačiau kompleksiškai su mumis niekas kalbėtis nenori - nori tik formaliai", sakė A. Janukonis.

Derybų komisija įsipareigojo iki liepos 26 dienos pateikti atsakymą dėl naujojo "Dalkia" pasiūlymo.

Liepos 24 dieną "Dalkia" gavo komisijos faksogramą, kurioje pateikiamas ultimatumas iki liepos 27 dienos sumokėti 200 tūkst. JAV dolerių užstatą ir pateikti patikslintą senąjį pasiūlymą.

Atsakymo dėl Prancūzijos bendrovės naujojo pasiūlymo Kauno derybų komisija nepateikė.

"Negaliu paaiškinti, kodėl Kauno miesto valdžios pozicija taip staigiai pasikeitė. Kol kas į derybas iš lietuvių pusės žiūrima labai nerimtai", tvirtino A. Janukonis.

Pasak jo, užstatą "Dalkia" pasiryžusi iš karto pervesti, kai supras, "ko nori kauniečiai, ir kai komisija sutiks tęsti derybas".

Anot A. Janukonio, jeigu Kauno energetikų nuomos konkursas bus ir toliau vilkinamas, metų pabaigoje "Kauno energijos" įsipareigojimai viršys turimą turtą ir įmonę reikės parduoti už simbolinę 1 lito kainą.

"Nors Kauno energetikos specialistai yra tikrai geri, tačiau su jų turimomis pajėgomis iš dabartinės finansinės padėties įmonės jie neištrauks", teigė "Dalkia" atstovas.

"Kauno energija" pernai patyrė 56,99 mln. litų nuostolių. Pasak A. Janukonio, per keturis šių metų mėnesius įmonė patyrė apie 10 mln. litų nuostolių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją