Strategijas tirianti organizacija „Resolution Foundation“ išsiaiškino, kad jaunesni nei 35-erių metų piliečiai uždirba beveik 10-čia eurų mažiau nei būdami tokio pat amžiaus X kartos atstovai.

Pagal „Resolution Foundation“ apibrėžtį X kartą sudaro 1966–1980 m. gimę piliečiai, o Y kartą – gimusieji 1980–2000 m.

Jei Y kartos atstovų algos kis taip, kaip X kartos, per visą gyvenimą jų gautas uždarbis sieks kiek daugiau nei 990,5 tūkst. eurų.

Remiantis apskaičiavimu daroma išvada, kad tai bus pirmoji karta, per visą darbo karjerą uždirbsianti mažiau nei jų pirmtakai.

Net ir tuo atveju, jei algos pradėtų staiga didėti, kaip tai nutiko vadinamosios kūdikių bumo kartos atstovams po Antrojo pasaulinio karo, Y kartai priskiriamo asmens per gyvenimą uždirbti pinigai tesiektų apie 1 mln. eurų.

Ši suma vos 7 proc. viršija X kartos atstovų pajamas ir tai yra tik trečdalis, palyginti su X kartos algų padidėjimu nuo kūdikių bumo kartos laikų.

„Resolution Foundation“ taip pat įspėjo, kad „Brexit“ sprendimo sukelta laikina recesija gali dar labiau sumažinti Y kartos uždarbį.

Tyrimų duomenimis, uždarbio sumažėjimą iš dalies galėjo lemti tai, kad jaunesni nei 35-erių metų asmenys į darbo rinką pateko prasidėjus finansinei 2007–2008 metų krizei, bet nereikia pamiršti, kad algų augimas buvo sustojęs jau kiek anksčiau.

Su kokybiško gyvenimo įvaizdžiu siejama rizika

„Resolution Foundation“ direktorius Torstenas Bellas sako: „Laikomasi įsitikinimo, kad kiekviena karta yra sėkmingesnė už savo pirmtakus: kad ji daugiau uždirba ir gali džiaugtis aukštesniais gyvenimo standartais. Bet turėdami tokį požiūrį rizikuojame susikurti klaidingą kokybiško gyvenimo iliuziją, nepagrįstą pastarųjų metų realijomis ir ateities prognozėmis.“

Daroma išvada, kad didėja takoskyra tarp „klestinčios senesniosios ir bandančios prasimušti jaunesniosios kartos“. Būtent apie tai praeitą savaitę įspėjo D. Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May.

Tyrimą vykdžiusi organizacija suformavo komisiją, tirsiančią vis didėjančius skirtumus tarp kartų.

„Resolution Foundation“ taip pat išsiaiškino, kad trisdešimties neturintys Y kartos atstovai daugiau pinigų bus skyrę nuomai: palyginti su kūdikių bumo laikais ši suma didesnė beveik 35 tūkst. eurų, o palyginti su X kartos – 30 tūkst. eurų.

Kaip teigia fondo atstovai, papildomos nuomai skiriamos išlaidos sumažino jaunų žmonių gyvenimo kokybę. Jiems taip pat sunkiau susitaupyti pradinio įnašo sumą, reikalingą norint įsigyti nuosavą būstą.

Politikos analitikė Laura Gardiner sako: „Nuolatinis naujų namų trūkumas Didžiojoje Britanijoje įrodo, kad jei nepakeisime strategijos, jaunų žmonių siekis įsigyti gyvenamąjį būstą taps vis sunkiau įgyvendinamu.“

Banko „Halifax“ duomenimis, vidutinė pradinio įnašo suma šiuo metu Jungtinėje Karalystėje yra beveik 40 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (466)