DELFI domisi, kokių uogų ir kiek laiko dar galės pasiūlyti ūkininkai ir kiek jos kainuos. Ūkininkai atviri: paskutinių uogų kainos dar labiau pakils, o kai kurių, pavyzdžiui, trešnių, šįmet galime išvis nelaukti, kadangi sezonas – katastrofiškas.

Braškių dar bus, tačiau brangesnių

Biržų rajone ūkininkaujantis Vaidas Brazionis neslėpė apmaudo: sezonas prastas – daug lietaus, mažai saulės šilumos. Be to, pavasarį nušalo avietės, todėl šių uogų – labai mažai.

Braškių dar turėsime kokią savaitę – pusantros. Dabar kainuoja jau apie 4-5 eurus, buvo pigesnės. Pigiausios buvo per patį piką – kažkur prieš tris savaites. Pigiausiai esame pardavę už 3 eurus kilogramą“, – sako jis.

V. Brazionis pripažįsta: kainos didesnės, lyginant su pernai, ir tokios didelės niekada nebuvo. Be to, geriausias laikas pirkti uogas jau praėjo, nes paskutiniosios tik brangs.

„Žymiai brangesnės. Niekada nesame pardavę braškių kilogramo už mažiausiai 3 eurus. Mažiausia kaina buvo kokie 4-5 litai, kai dar buvo litai. Nuo to laiko tikrai dvigubai išaugo kainos“, – teigia jis.

Taigi braškėmis dar mėgausimės kelias savaites, tačiau pinigines teks atverti plačiau.

Ūkininkas pažymi, kad šiais metais braškių kainos buvo apie 20-30 proc. didesnės, o tą lėmė ne tik prastas derlius.

„Poveikį turi ir išaugusios algos, minimumas išaugęs. Ir gal tai, kad nėra žmonių, kurie dirbtų, o čia reikia daug rankų darbo. Pavasarį vien ravėjimui išleidome 1500 eurų, o po mėnesio buvome surinkę gal 1200 eurų iš braškių. Vien tik už ravėjimą, kad atsiimtume pinigus, turime nemažai dar pasistengi. Kuo toliau – tuo blogiau bus. Kelti kainos nebėra kur“, – apie nekokias perspektyvas kalba jis.

Braškės

Velžių kaime, esančiame Radviliškio rajone, ūkininkaujantis Feliksas Šlėvė teigia braškių turėsiantis dar kokias dvi savaites.

„Tik dabar kai kurias veisles pradedame skinti, tai dar tikrai bus“, – pažymi jis.

Šiuo metu ūkininkas braškes parduoda už 2,5 euro, tačiau pripažįsta, kad tuoj kainas kels.

„Pardavinėsime brangiau. Daug kam jos nupuvo. Mes sugebėjome šiek tiek apsaugoti jas, dengėme, todėl kai kurios išgyveno ir duoda ne tokį jau blogą derlių“, – teigia jis.

Šiaulių rajono Maniūškų kaime uogas auginantis Dainius Serva sako, kad viską sugadino didžiosios liūtys: „Pirma pusė sezono, iki pirmojo didelio lietaus buvo labai gera, viskas gražu, bet ties Joninėmis viskas pasikeitė. Iš karto uogų nebeliko, didžioji dalis supuvo, susmuko“.

Vis dėlto jis teigia uogų dar turėsiantis: „Dabar kiek gražesni orai, nors jau mizeris teliko. Apžiūrėjome vėlyvąsias uogas – Malvina veislės, tai dar turėsime kažkiek“.

Šiuo metu braškes jis parduoda už 3-4,5 euro, tačiau žymesnio kainų augimo neprognozuoja.

„Pabrangusios uogos, tikrai. Tiesiog jų beveik nebeliko – ir kaina pakilo. Be to, žmonės jau atsivalgė, kam reikėjo – tas prisišaldė, nėra didelio pirkimo, todėl kaina gal ir išliks panaši“, - sako jis.
Uogos

D. Serva sako, kad brangiausios buvo pirmosios uogos, tuomet jų kilogramą pardavinėjo net už 9 eurus. Tuo tarpu pigiausia šių metų kaina buvo 1,80 euro už kilogramą.

Trešnių derlius katastrofiškas

Ūkininkai turi blogų žinių trešnių mėgėjams – šiemet šių uogų derlius buvo katastrofiškas.

„Trešnes padėjo nuskinti varnėnai, – liūdnai šmaikštauja F. Šlėvė. – Dalį trešnių jau nuskynėme, bet derlius labai nedidelis. Turime daug trešnynų, bet uogų tikrai nedaug, nes per patį žydėjimą jos buvo nušalusios. Jei praeitais metais jų nuskynėme apie keletą tonų, tai šiais metais gal tik koks pustonis bus.“
Vyšnios

Ūkininkas trešnių jau neturintis, tačiau, kai jų buvo, pardavinėjo už 2,5 euro.

Užtat kiek paguodžia geresnė situacija su vyšniomis.

„Vyšnias dabar skiname, kokią toną jau nuskynėme, nes kitos dar žalios, neprinokusios. Mėnesį jų tikrai bus“, – atskleidžia jis.

F. Šlėvė vieną kilogramą vyšnių siūlo nusipirkti už 1,5 euro.

„Trešnės? Nei vienos pats dar nesuvalgiau ir tikriausia nesuvalgysiu“, – išgirdęs klausimą atkerta D. Serva. - Prisiminkime tą „gražią“ gegužę, kai buvo prisnigę, ir buvo minus 6 šalčio. Visi žiedai nušalo – nėra nei vienos uogos. Užtat vyšnių galiu nueiti paragauti, bet skinti ir paduoti tikrai nežadame.“
Trešnės

Šiuo metu turguose daugiausia parduodamos užsienyje skintos trešnės.

Atskleidė naudingą žinoti paslaptį

Ne tik braškes, bet ir avietes auginantis V. Brazionis sako, kad avietes paprastai veža parduoti į Latviją – ten ir kaina geresnė, ir perkamumas didesnis.

„Čia pardavinėjame irgi, bet labai minimaliai, o ko neparduodame – į perdirbimą išvežame. O va braškių latviai nelabai perka, nepopuliarios šios uogos ten“, – atskleidžia pašnekovas.

Ūkininkas aviečių dar nepradėjo skinti, todėl jam sunku pasakyti kainą, tačiau jis prisimena, kad praėjusiais metais pigiausios kainuodavo 2,5 euro, brangiausios – 4 eurai už kilogramą.

D. Serva sako, kad jų ūkyje auga rudeninės avietės, todėl šiomis uogomis dar neprekiauja: „Jas skinsime daugmaž nuo rugpjūčio vidurio, taigi šiemet vėliau, nes buvo šalta, kažkokios jos išsigandusios, nenori augti.“
Palangos turgus

Jis sako, kad vasarinės avietės, jo žiniomis, kainuoja apie penkis eurus. Savo ūkyje išaugintas rudenines avietes jis žada parduoti už 3-4 eurus, tačiau kaina priklausys nuo orų: „Jei orai bus šilti ir gražūs, tai ir papigti gali. Klientams visada sakome: žiūrėkite, koks oras, jeigu bus lietaus, uogos tikrai bus brangesnės“, – dalinasi paslaptimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)