Koncernui „MG Baltic“ priklauso įmonių grupė „MV Group“. Pastarosios veikla apima keturis alkoholio verslo sektorius: gamybą („Stumbras“, „Alita“, „Anykščių vynas“), platinimą („Mineraliniai vandenys“), logistiką („Tromina“) ir mažmeninę prekybą („Bottlery“).

„MG Baltic“ koncernas taip pat minimas politinės korupcijos byloje, kurioje buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis įtariamas iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmęs 106 tūkst. Eur kyšį.

DELFI paklausė koncerno vienintelio akcininko ir prezidento Dariaus Mockaus nuomonės apie LVŽS planus įvesti alkoholio prekybos monopolį imtis kitų priemonių mažinti jo prieinamumą.

„Na, kaip planai? Planai, hm... Nežinau, ar žmonės, kurie nors gyveno tomis alkoholio monopolio sąlygomis Norvegijoje, Švedijoje. Aš manau, gyventi galima, bet tai suteikia daug nepatogumų. Na, yra tokių sistemų, bet ar tai bus vartotojams patogu, ar čia... Na, švelniai tariant, mes pamatysime“, – kalbėjo verslininkas.

Jo teigimu, jeigu planai bus įgyvendinti, sumažės ne tik gėrimų gamyba, pardavimas, bet ir mokesčių įplaukos į valstybės biudžetą, iš kurio finansuojama ir sveikatos apsauga, švietimas, pensijos ir kt.

„Kuo stipresnės, didesnės priemonės, tuo labiau šitą dalyką, varai į šešėlį ir vyksta šešėlinė prekyba. Taip visada yra su bet kokiais suvaržymais – tokia yra tiesioginė sąsaja.

Kuo drastiškesnės priemonės, kuo didesni suvaržymai, jeigu negalėsi įsigyti, tai natūraliai, sumažės ir gamyba, ir akcizai – viskas mažės natūraliai“, – svarstė D. Mockus.

Skandinavijalabiau išimtis nei taisyklė

Jis pripažįsta, kad galbūt alkoholio Lietuvoje suvartojama per daug, tačiau pats linkęs pritarti labiau subalansuotiems sprendimams.

„Visas klausimas – suvaržymų laipsnis arba tas protingumo balansas, pripažįstant, kad galbūt yra per didelis alkoholio suvartojimas. Na, sakykime, ir dabar uždraudus, pritaikius maksimalius draudimus tai pasikeis?

Priežastys yra gilesnės. Vieni sugeba saikingai ir atsakingai vartoti ir ką mes imame kaip pavyzdį? Ar kelis procentus žmonių, kurie negali atsakingai vartoti ir tam tikras jų asmenines problemas mes perkeliame į visą visuomenę?

Žiūrėdami į Skandinaviją, galima žiūrėti ir į visą Europos Sąjungą, kurioje nėra tokių apribojimų, kur yra laisva prekyba ir to alkoholizmo nėra. Tai kas čia yra – ar prieinamumas yra didesnė problema, ar giluminės priežastys, kodėl žmonės neatsakingai arba per daug vartoja?“, – komentavo pašnekovas.

Jo teigimu, pagal taikomas priemones Norvegija, Švedija, Suomija ar kitos kaimyninės šalys yra veikiau išimtis nei taisyklė.

„Žinote, gali imtis skandinavų pavyzdžio, bet jų yra absoliuti mažuma. O kiek yra šalių, kur yra laisva prekyba ir turi geresnius rodiklius nei Lietuva. Tai kokia problema yra? Ar draudimų gausa, ar prievarta, ar žmonių sąmoningumas arba švietimas, atsakingas vartojimas? Draudimais galime bandyti daug ką išspręsti, bet ar tai pavyks?

Aš esu už subalansuotą sprendimą, už protingumo kriterijų. Mes negalime lygiuotis į žmones, kurie principingai nevartoja alkoholio ir alkoholio vartojimą stato į nepageidautiną sąrašą veiksmų, veiklų, kurios gali mūsų gyvenimą pakeisti. O balansas visur būtinas“, – įsitikinęs verslininkas.

Kaip galima LVŽS partnerė būsimoje valdančioje koalicijoje įvardijama Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai.

Jų pirmininkas Gabrielius Landsbergis yra užsiminęs, kad LVŽS pasiūlymus dėl alkoholio prekybos ribojimo būtų galima svarstyti, tačiau tik ne tuo atveju, jei tai būtų valstybės monopolio steigimas.

Paklaustas, ar investuotų į privatų specializuotų alkoholio parduotuvių tinklą D. Mockus sakė:

„Matote, čia yra aibė sąlygų. Visų pirma, kada šnekama apie monopolį, kalbama, kad tai bus valstybinis monopolis. Čia nėra tokių sąlygų, kad privatus monopolis – nėra tokio.

Čia „jeigu“ negali būti. Prekybos monopolis yra valstybinis. Nėra monopolio, kurį turi Jonas, Petras ar dar kas nors, na, nėra tokios sąvokos, tokio niekur nerasite, kad monopolis priskirtas kam nors valdyti ne valstybei“.

Galimu LVŽS kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus minimas Aurelijus Veryga. Jis ne kartą yra aštriai pasisakęs ir apie patį D. Mockų ir apie jo įtaką politinėms partijoms priimant su alkoholiu susijusius įstatymus.

Pirmadienį dalyvaudamas tiesioginėje DELFI konferencijoje LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad alkoholio prieinamumo ribojimas yra vienas iš prioritetų.

Ramūnas Karbauskis

„Alkoholio kontrolė – vienas iš prioritetų. Mes, kaip visuomenė, susiduriame su aibe problemų dėl to. Pirma, alkoholio reklamos draudimas. Pilnas draudimas. Kaip Skandinavijos valstybėse. Jaunimas galės įsigyti alkoholį tik nuo 20-ies, kada jie baigia mokyklas, nes šią dieną mokyklose turime ir 19-mečius. Kitas klausimas – specializuotos alkoholio parduotuvės. Dabartinėse maisto parduotuvėse, kaip įprasta, alkoholiu nebus prekiaujama.

Tai sistema, kurią sugalvojome ne mes, ji puikiai veikia Skandinavijos valstybėse – Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Suomijoje. Estai įvedinėja tą pačią sistemą. Vienintelis klausimas, kuris sukelia didesnę kontroversiją tarp koalicijos galimų partnerių, ar tos parduotuvės turi būti valstybinės, ar privačios“, – pirmadienį tiesioginėje DELFI konferencijoje aiškino R. Karbauskis.

Jis taip pat tvirtino, kad bus didinami akcizai, dėl kurių alkoholiniai gėrimai brangs.

LVŽS atsisako įtraukti Liberalų sąjūdį į būsimos valdančiųjų koalicijos formavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (897)