Dar 2017 m. vasario 1 d. koncerno „MG Baltic“ prezidentas Darius Juozas Mockus pasirašė įsakymą „Dėl atlyginimo asmeniui, perdavusiam Lietuvos valstybei 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą“.

Šiuo įsakymu verslininkas patvirtino aprašą, kuriuo vadovaujantis už akto perdavimą būtų sumokėtas 1 mln. Eur atlyginimas.

„Aprašas parengtas siekiant paskatinti asmenis perduoti Lietuvos valstybei akto originalą. Pagal aprašą asmenims, sutikusiems perduoti ir perdavusiems Lietuvos valstybei akto originalą, atlyginama vienkartine pinigine išmoka.

Akto perdavimo procedūrą Lietuvos valstybei organizuoja koncerno „MG Baltic“ (toliau vadinama „MG Baltic“) atstovai“, – rašoma oficialiame dokumente.

Be kita ko, jame nurodyta, kad 1 mln. Eur atlyginimas nemokamas tokiais atvejais: tik už asmens suteiktą informaciją apie akto originalo buvimo vietą, tokiam asmeniui neturint ir neperduodant paties akto originalo; ekspertai nepatvirtino, jog asmens pateiktas dokumentas yra akto originalas; asmuo pareikalavo grąžinti (atsiėmė) perduotą dokumentą; paaiškėja, kad asmuo dokumentą turi neteisėtai.

Viena iš atlyginimo sąlygų yra ta, kad sutikęs aktą perduoti Lietuvos valstybei asmuo jį turi perduoti koncerno „MG Baltic“ atstovams.

Trečiadienį pranešta, kad aktas rastas Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos archyve. Labiausiai tikėtina, kad dokumentas nuosavybės teise priklauso šiai valstybei.

Pvz., Lietuvos archyvų įstatyme nustatyta, kad Nacionalinį dokumentų fondą sudaro valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų ir įmonių, valstybės įgaliotų asmenų veiklos dokumentai, Lietuvoje įvairiais istorijos laikotarpiais veikusių valstybinių įstaigų ir įmonių veiklos dokumentai, taip pat valstybės archyvuose saugomi dokumentai.

Pagal įstatymą visas dokumentų fondas yra Lietuvos Respublikos nuosavybė.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė DELFI paaiškino, kad jeigu premija būtų išmokėta Vokietijos fiziniam ar juridiniam asmeniui, už gautą atlygį mokesčiai būtų skaičiuojami šioje šalyje nustatyta tvarka.

Jeigu aktą perduotų ir atlygį „MG Baltic“ mokėtų Lietuvos gyventojui, tai nuo 1 mln. Eur sumos būtų privalu sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį nuo visos sumos atėmus 2 500 Eur neapmokestinamą sumą.

Gėdino idėjos vagyste

Lygiai prieš 6 savaites apie milijoninę premiją už aktą pranešė bendrovė Bendrovė „Publicum Fcomm“, pranešime citavusi ir D. Mockų.

Netrukus bendrovės „Idea prima“ vadovas, komunikacijos konsultantas Paulius Tamulionis „Facebook“ paskyroje pasidalijo tokiu įrašu:

„Esi vienas turtingiausių verslininkų. Nutari pagerinti reputaciją mecenatyste Lietuvos 100 m. proga, paprašai komunikacijos specialisto pasiūlyti idėjų, atsirenki tinkamiausią ir įgyvendini ją kaip savo, kartu su kita agentūra. Idėja kaip ir Tavo, nes juk sumokėjai 6 Eur už menkę baltame padaže „Basiliko“ restorane“.

Ne vienam besidalinančiam ir pasisakančiam po šiuo komentaru aišku, kad šiuo įrašu norėta pasakyti, jog kažkas pasisavino idėją apie premiją už akto originalą. Tačiau pats įrašo autorius, sutikęs, kad būtų cituojamas jo įrašas, kol kas daugiau nieko nekomentavo. „MG Baltic“ prezidentas D. Mockus neneigė bendravęs su P. Tamulioniu apie idėją dėl akto originalo.

„Ką man reiktų patvirtinti, ar aš su juo pietavau? Pietavau. Teisybė“, – DELFI sakė verslininkas.

Paklaustas, ar pietų metu buvo pasiūlyta tokia idėja, jis kalbėjo: „Sakė, turiu tau nemokamą pasiūlymą. Ir tą nemokamą pasiūlymą mes po pusės metų ilgai svarstę paleidome į gyvenimą. <...> Čia tos aplinkybės, tai žinote.

Kad čia nauja idėja? Apie ją 70 metų kalbama. Žinote, čia, duok Dieve, realizuoti tokią idėją. O čia, kad tai kelti? Kiek tokių sakytojų yra. Istorikas yra apie tai net knygą parašęs. Tas klausimo kėlimas, kaip sakyti, nei keistas, nei nekeistas“.

„Publicum Fcomm“ direktorius Vaidotas Vyšniauskas DELFI pripažino, kad idėja apie milijoną eurų buvo ne jų bendrovės.

„MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui yra pareikšti įtarimai davus kyšį buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)