„Tam, kad įsivestume eurą, mums reikėjo atitikti griežtos finansinės drausmės rodiklius. 2013 metų deficito rodikliai atitiks visus Mastrichto kriterijus, o tai reiškia, kad Lietuva tikrai galės nuo kitų metų sausio mėnesio taip pat turėti šią valiutą“, - interviu Panevėžio radijui „Pulsas“ sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, lito kursą su euru susiejusi Lietuva jau dabar yra įsipareigojusi Europos Sąjungai (ES), tačiau iš to nėra jokios naudos.

Euras realiai pas mus ir dabar yra, nes neturime galimybės turėti plaukiojančio kurso, todėl turime lyg ir visus įsipareigojimus, bet neturime laisvių ir naudos. Jeigu nebūtų labai ant ribos 2007 metais, jeigu būtume įsivedę, tai nuo to laiko iki dabar mes turėtume naudos už 8 mlrd. litų tik dėl palūkanų - būtų buvę pigiau skolintis. Turint galvoje, kad tai buvo prieš krizę, tai mums ir krizę būtų buvę lengviau išgyventi“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, Lietuva dabar būtų pajėgi grąžinti pensijas, jei šalis eurą būtų įsivedusi.

„Pavyzdžiui, dabar kalbame apie pensijų grąžinimą žmonėms. Kalbame, kad reikia nuo pusės iki milijardo, tai čia aštuoni būtų buvę. Tai reiškia galėjome ir pensininkams grąžinti, visas skolas, galbūt ir atlyginimus. Nauda yra ir materiali, ir tarptautinio pripažinimo prasme, ir investuotojai žiūri su kitu pasitikėjimu į šalį“, - teigė D. Grybauskaitė.

Anot jos, Latvijai nuo šių metų įsivedus eurą, šalis gali pigiau skolintis nei iki tol.

„Mes skolinamės gerokai iki šiol brangiau, nors ekonomiškai atrodome kol kas geriau už Latviją“, - sakė D. Grybauskaitė.

Lietuva eurą siekia įsivesti nuo 2015 metų sausio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (428)