Vienos iš pataisų leistų valstybei ir savivaldybėms naudotis valstybės registrų duomenimis nemokamai, užtikrins kokybiškas paslaugas žmonėms bei skaidrų ir racionalų valstybės lėšų naudojimą, pranešė Prezidentūra.

„Dabar yra situacija tokia, kad valstybės ir savivaldos institucijos savo funkcijų vykdymui priverstos mokėti už naudojimąsi registrų informacija, kurią pati valstybė atiduoda registrams tam, kad ji būtų kaupiama“, – BNS sakė patarėja Rasa Svetikaitė.

Taip pat prezidentė žada inicijuoti Profesinio mokymo įstatymų pataisas, kurios reformuotų profesinio mokymo finansavimą ir depolitizuotų šių mokyklų valdymą, orientuotų profesinį mokymą į pameistrystę, suteiktų galimybę jaunam žmogui įgyti ne tik profesinių žinių, bet ir išmokti jas pritaikyti prie nuolat besikeičiančios rinkos, aiškina Prezidentūra.

„Čia yra iniciatyvos, kurios bus paruoštos pavasario sesijai, čia yra tikslai, kurių mes sieksime, priemonių dar nevardijame, dar turime kalbėtis dėl to ir su ministerija, bet tikslų bus siekiama tokių“, – sakė R. Svetikaitė.

Taip pat Seimo sprendimo laukia 24 anksčiau prezidentės pateiktos teisinės iniciatyvos, susijusios su skaidrumo užtikrinimu ir viešojo sektoriaus pertvarka, vaikų interesų apsaugos ir socialinio saugumo didinimu, korupcijos mažinimu ir atsakomybės už finansinius nusikaltimus griežtinimu.

Prezidentė Seimui jau yra pateikusi įstatymų pataisas dėl politikų labdaros fondų veiklos skaidrumo ir viešumo, taip pat pasiūliusi palaipsniui nutraukti amžinų vadovų tradicijas visame viešajame sektoriuje pradedant švietimo įstaigomis bei valstybės ir savivaldybių valdomomis įmonėmis.

Šalies vadovė taip pat yra pateikusi pataisas, kuriomis pasiūlyta sugriežtinti bausmes už didelio masto mokesčių vengimą ir užtikrinti galimybę ikiteisminius tyrimus dėl didelę žalą padariusių nusikaltimų užbaigti už akių, kai įtariamieji nuo teisingumo slapstosi užsienyje.

Siekiant stiprinti vaiko teisių apsaugą, prezidentė Seimui yra pateikusi įstatymų pataisas dėl vaikų globos pertvarkos spartinimo ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisas dėl nukentėjusių ar liudijančių vaikų apklausų vykdymo pasitelkus profesionalų psichologą.

Seimo sprendimo laukia ir prezidentės pateiktos pataisos dėl teismų veiklos atvirumo ir viešumo. Ši teisinė iniciatyva, įtvirtinanti galimybę transliuoti, filmuoti ar fotografuoti teismo sprendimo paskelbimą, parlamente buvo užregistruota beveik prieš 2 metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)