„Prieš Kalėdas priimtas Akcizų įstatymas, be jokios abejonės, aš jį pasirašysiu. O dėl kitų žingsnių, aš pritariu, kad būtų ribojama ir reklama, ir kad būtų mažinamas prieinamumas alkoholio. Tai yra sistema, kuri turi suveikti kartu“, – interviu televizijai TV3 sakė prezidentė.

Gruodžio 22 dieną parlamentas priėmė Akcizų įstatymo pataisas, kad nuo 2017 metų kovo stipraus alkoholio akcizas didės 23 proc., vyno ir alaus – iki 112 proc., todėl kai kurių gėrimų butelis pabrangs apie eurą.

Seime taip pat svarstomos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, kuriomis siūloma leisti alkoholiniais gėrimais prekiauti tik specializuotose parduotuvėse, uždrausti svaigalų reklamą, trumpinti jų pardavimo laiką ir didinti amžiaus cenzą, nuo kurio galima įsigyti alkoholio.

Prezidentės teigimu, pradėdama nuo tokių sprendimų nauja valdančioji dauguma mėgina vykdyti savo rinkimų pažadus.

„Tie dalykai gali būti padaromi greitai. Tuo metu emigracijos ribojimas arba investicijų pritraukimas, tai yra ilgalaikis procesas. Ir ketverių metų neužteks, pavyzdžiui, emigracijos ribojimui. Ir tai turi daryti visa visuomenė, ne tik Vyriausybė, ne tik dauguma.

Tai mūsų visų, bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų, valstybės pareiga. Ir tai tikrai priklausys ir nuo objektyvių priežasčių išorėje, geopolitinių poslinkių, nuo terorizmo, nuo mūsų pragyvenimo lygio ir taip toliau. Čia sudėtingi klausimai, jų neišspręsi nei ryt, nei poryt. O dalykus, kuriuos galima išspręsti greitai, jie mėginami daryti“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)