„Prieš teikdama naująjį socialinį modelį viešoms diskusijoms, Vyriausybė pirmiausiai pati turėjo įvertinti, ką įmanoma įgyvendinti ir kas duos didžiausią naudą. Tai, kas vyksta dabar, gali virsti nauja naktine reforma“, – LRT Radijui sako D. Grybauskaitė.

Prezidentė SADM pateikto socialinio modelio teigia negalinti pavadinti nei modeliu, nei ministerijos modeliu. D. Grybauskaitės teigimu, mokslininkai atliko savo darbą, pasiūlė keletą variantų, kurie dabar, deja, atskirais gabalėliais išmetami į išorę ir diskutuojami. Pasak šalies vadovės, tai nėra vientisas modelis, kurį paruošė ir galutinai aprobavo Vyriausybė.

„Kai kurios pozityvios priemonės atsveriamos kitomis, kurios duoda negatyvų efektą, dėl to vadinu tai mišiniu. Mokslininkai atliko savo darbą, bet Vyriausybė apsispręsti, kas jai labiausiai tinka, ką įmanoma įgyvendinti, kas duos didžiausią naudą. Ir tik tada pateikti visuomenei kaip reformos paketą.

Tai, kas vyksta dabar, gali virsti nauja naktine reforma. Neapgalvota, labai brangia: vien tik „Sodros“ skolos perkėlimas į biudžetą, visiškai aišku, ves prie bendrų mokesčių didinimo“, – tikina prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, su sprendimais dėl socialinio modelio buvo pradėta ne nuo to galo. Vyriausybė turėjo pateikti viešai diskusijai ne mokslininkų pasiūlymus, o pati apsispręsti, pateikti reformos modelį ir jo pagrindu pradėti diskusiją.