Prezidentės vertinimu, atskiri modelio pasiūlymai paremti skirtingomis ideologinėmis mokyklomis ir todėl nelabai dera vienas su kitu. Be to, jie nepagrįsti finansiškai, paliekant lengvabūdišką pasiūlymą didinti bendruosius mokesčius.

„Susiduriame su daugeliu interpretacijų ir netikslumų, kai kalbama apie SADM užsakymu įvairių mokslininkų grupių parengtus pasiūlymus dėl Darbo kodekso, užimtumo rėmimo naujų redakcijų, socialinio draudimo reformos, skurdo mažinimo priemonių, gavusius bendrą „socialinio modelio“ pavadinimą“, – dėstė D. Grybauskaitė.

Trišalei tarybai linki kompromiso

Prezidentė sakė, kad vienos mokslininkų grupės kai kurie pasiūlymai, kaip būtų galima reformuoti darbo santykius, atitinka ekonomikos vystymo poreikį. „Dėl šių santykių nelankstumo esame gavę daug pastabų ir iš Europos Komisijos“, – paaiškino ji.

Dėl to D. Grybauskaitė palinkėjo Trišalėje taryboje rasti kompromisą ir bent dalį pasiūlymų įgyvendinti.

Tačiau kitos mokslininkų grupės pasiūlytus pokyčius socialinio draudimo srityje prezidentė įvertino kritiškiau. „Ypač dėl to, kad šie pasiūlymai yra labai brangūs (jų įgyvendinimas siektų daugiau kaip 1 mlrd. eurų), o padengti šias išlaidas siūloma didinant bendruosius mokesčius“, – sakė D. Grybauskaitė.

„Taigi kalbėti verta konkrečiai. O apsispręsti turi Vyriausybė, – pabrėžė Prezidentė, – Tik tada bus galima vertinti pasirinktus pasiūlymus. Kol kas vieni kalba apie viena, kiti apie kita, ir taip atsiranda nesusikalbėjimas.“

D. Grybauskaitė pastebėjo, jog būtini politiniai sprendimai ir aiškumas, kas apie ką kalba ir kiek tai kainuos visiems Lietuvos žmonėms.