Europos Komisija pateikė individualų kiekvienos ES narės 2014 m. pažangos įvertinimą įgyvendinant nacionalines reformas ir kitas būtinas priemones ekonomikos augimui ir gyventojų gerovei užtikrinti. Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje taip pat apžvelgta derybų su JAV dėl laisvosios prekybos sutarties eiga.

"ES ekonomika po truputį atsigauna, tačiau augimui užtikrinti būtina imtis efektyvių priemonių tiek ES, tiek ir nacionaliniu lygiu. Turime įsiklausyti į Europos Komisijos pastabas ir imtis visų būtinų veiksmų Lietuvos žmonių gerovei užtikrinti", - sakė prezidentė.

Savo ataskaitoje Komisija teigiamai įvertino Lietuvos pažangą diversifikuojant energijos išteklių tiekimą - Lietuva pirmoji regione pasistatė suskystintųjų dujų terminalą, tiesiamos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija. Taip pat tai, kad į nacionalinę teisę perkeltas ES fiskalinės drausmės paktas, laikomasi atsakingos finansų ir biudžeto formavimo politikos, pertvarkomos valstybinės įmonės.

Tačiau ataskaitoje pabrėžiama, kad Lietuvoje yra nemažai sričių, kur būtina pasitempti. Susirūpinimą kelia socialinė atskirtis, nepakankamai efektyviai vykdoma pensijų reforma. Komisija taip pat atkreipia dėmesį, jog reikia veiksmingesnių priemonių nedarbui mažinti, pažymi, kad mokesčių sistema turi būti labiau orientuota į augimo skatinimą, atkreipiamas dėmesys, kad pagal energijos vartojimo efektyvumą Lietuva ES yra vienoje iš paskutinių vietų.

Prezidentės teigimu, Europos Komisijos pastabos - tiesioginis įpareigojimas Lietuvos vyriausybei spręsti socialinės atskirties, skurdo ir nedarbo problemas.

EVT posėdyje aptarta, kaip vyksta derybos su JAV dėl laisvosios prekybos sutarties. ES šalių vadovai įpareigojo Komisiją užbaigti derybas iki šių metų pabaigos.

Prezidentės teigimu, vienas didžiausių pasaulyje ekonominių susitarimų paskatins transatlantinius prekybinius ryšius, naujas investicijas, duos naudos Europos verslui ir žmonėms.