29-erių metų sportininko vadovaujamai įmonei šiemet pavasarį sukaks treji metai, tačiau jis sako dėl verslo neatsisakęs sporto ir dalyvauja varžybose.

„Sportuoti pradėjau nuo mažens ir visą gyvenimą įsivaizdavau, kad sportuosiu, o po to būsiu treneris ir mano gyvenimas bus laimingas. Sportas man visą laiką buvo pirmoje vietoje. Žinoma, viskas buvo gerai, tik pajamų nepakanka, nes mūsų sporto šaka nėra tiek populiari. Kartu norėjau ir turėti savo verslą, kur galėčiau savarankiškai priimti sprendimus“, - pasakoja imtynininkas.

Šiuo metu įmonė turi 100 darbuotojų, tačiau E. Rajuncas tikisi, jog 2014 metų pabaigoje jų bus 200.

„Verslo nusprendžiau imtis, nes metai nebe jaunyn. Teko keliauti po pasaulį ir mačiau, kad iš sportininko kelio artimiausias yra kurti saugos tarnybą, be to, anksčiau esu dirbęs šioje srityje, turėjau patirties, tad įkūriau bendrovę“, - prisimena E. Rajuncas.

Pastaruosius keletą metų augusi pasaulio čempiono vadovaujama įmonė šiemet planuoja plėtrą.

„Šiais metais norime kurti savo filialą Latvijoje, nes latviai stipriai auga, - sako įmonės vadovas. - Kiek tenka bendrauti, Latvijoje ir paslaugų kainos yra didesnės, ir paklausa – nemaža, tad norime plėstis ir pas kaimynus.”

Įdarbina sportininkus

Paklaustas apie sportinę veiklą, jis sako jog kol kas ją savo gyvenime palieka kaip hobį ir neatsisako minties ateityje dirbti treneriu. Kaune pagrindinę būstinę turinti bendrovė įdarbino ne vieną sportininką ar trenerį ir E. Rajuncas skaičiuoja, jog apie 30 proc. įmonių darbuotojų sportuoja daugiau nei vien laisvalaikiu.

„Sportuoju daugiau nei 20 metų, tad vadovaujuos principu, jog dirbti kviečiu žmones, kurie aktyviai sportuoja. Įmonėje dirba ir sportininkai, ir treneriai, stengiamės kolektyvą kurti iš pažįstamų žmonių“, - sako jis.

Pasak E. Rajunco, dažniausiai sportininkams reikia papildomo darbo, o derinti darbą ir sportą, norint pasiekti rezultatų, nelengva. Tačiau imtynininkas dėsto, jog pasiekus gerų rezultatų, galima tikėtis išgyventi ir vien iš sporto.

„Norint pasiekti rezultatų reikia labai griežtai derinti krūvius su mityba ir poilsiu, o darbas nuo 8 iki 17 valandos nepalengvins galimybių palaikyti profesionalią formą. Sportas yra kaip darbas, jis nuolat reikalauja investicijų: kiek savęs atiduodi, tiek ir gali pasiekti. Finansiškai lengviau sportininkams sekasi, jei jie tampa olimpinės rinktinės nariais, tuomet jie gauna stipendiją ir atitinkamai yra skatinami, kai pasiekia gerų rezultatų. Tačiau iškritus iš olimpinės rinktinės, sportininkas vėl lieka be pajamų“, - paaiškina E. Rajuncas.

Jis primena, kad šiek tiek daugiau galimybių turi populiarių sporto šakų atstovai, pavyzdžiui, krepšininkai, tačiau pataria, jog apie savo verslą verta pagalvoti net ir aktyviai sportuojant.

„Žinoma, jauniems sportininkams patarčiau galvoti ir apie savo verslą, tačiau tie, kurie pasirinko olimpinę sporto šaką, turi nepamiršti, jog užsibrėžę tikslą gali daug pasiekti ir laimėję prizinę vietą olimpiadoje susikrauti nemažą kapitalą“, - mano E. Rajuncas.

Anot jo, vėliau šis kapitalas gali būti pradiniu indėliu kuriant verslą.

Nesiskolino iš bankų

E. Rajuncas su žmona Giedre šeimyninį verslą pradėjo 2011 m. pavasarį ir dabar prisimena, jog sunkiausia buvo jį pradėti.

„Kai tik pradėjome verslą, reikėjo visko: patalpų, automobilių, aprangų, racijų. Sunkiausia buvo pradėti, nes tuomet rinkoje buvome nežinomi, o saugos tarnybai reikia patikimumo bei rekomendacijų. Augome pamažu, gavome pirmąjį objektą, kur dirbo keli žmonės, tuo pat metu siuvomės aprangas, darome emblemas ir kūrėme logotipu, vėliau po truputį išsiplėtėme“, - pasakoja jis.

Palaipsniui įmonėje daugėjo darbuotojų: nuo keturių žmonių 2012 m. pabaigoje jų padaugėjo iki 50-ies, per ateinančius metus – dar padvigubėjo.

„Tai buvo vienas sunkiausių laikotarpių verslui sukurti, tačiau sportinis nusiteikimas labai padėjo: kai kurie patarė nekurti verslo, nes buvo nelengvi laikai, daug įmonių bankrutavo, o ir mums teko padirbėti su bankrutuojančiomis statybų organizacijomis“, - dėsto E. Rajuncas.

Jis priduria, jog įmonę pavyko išauginti pamažu iš apyvartinių lėšų – be papildomų paskolų, dabar bendrovė skaičiuoja, jog patenka į Lietuvos apsaugos įmonių TOP 15.

Pasiekimai sporte - įspūdingi

DELFI skelbė, kad pernai spalį Rusijoje vykusiose pasaulinėse kovinių sporto šakų žaidynėse, E. Rajuncas imtynių už diržų varžybų svorio kategorijoje iki 90 kg po įspūdingos kovos iškovojo auksą.

2013-aisiais E. Rajuncas pasižymėjo imtynių už diržų Europos čempionate, vykusiame Palangoje – jame taip pat iškovojo aukso medalį, už kurį buvo apdovanotas Prezidentės Dalios Grybauskaitės asmenine padėka Lietuvos vardo garsinimui. 
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)